Coșul dvs este gol.
Ați uitat parola?
Nu aveți cont? Creați-l!

Crimeea si noul imperiu rus

Crimeea si noul imperiu rus
-8%
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 511
Format: 13x20
Categoria: Stiinte politice
36,71 RON
39,90 RON (-7,99%)
Promoția expiră la 28.02.2018
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Crimeea si noul imperiu rus (Agnia Grigas)

 
... unii ar putea spune că politicile duse de Moscova în Ucraina, Georgia, Moldova şi alte regiuni au fost mai degrabă hazardate decât planificate şi că nu există o traiectorie coerentă care să se poată discerne în politica guvernului rus.
 
După cum voi arăta însă în următorul capitol, politicile Moscovei privitoare la compatrioți au avut nevoie de timp pentru a se dezvolta, nefiind statornice și coerente la început.
 
În orice caz, cele aproximativ 20 de politici şi legi diferite privitoare la compatrioți, adoptate de Rusia între 1994 şi 2015, pe care le prezint în următorul capitol, demonstrează cât se poate de clar atenția sporită pe care Kremlinul a acordat-o diasporei ca instrument de politică externă.
 
De asemenea, este cât se poate de rezonabil să conchidem că acțiunile lui Putin şi în special sincronizarea acestora au fost ghidate de oportunism.
 
În mod cert, revoluția ucraineană din Piața Maidan, din 2014, care a izbucnit pentru că se dorea o mai mare apropiere a țării de Occident şi care s-a terminat într-o baie de sânge, ca urmare a ciocnirilor dintre proruşi şi militanții prooccidentali de la Kiev, dar şi cu demiterea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, a creat instabilitate în Ucraina şi, în acelaşi timp, o bună ocazie pentru Moscova de a lua înapoi Crimeea şi de a alimenta un conflict în partea de est a țării.
 
Tot aşa, operația militară georgiană din 2008, de recuperare a teritoriului separatist Osetia de Sud, unde erau staționate trupe ruseşti de menținere a păcii, a reprezentat un alt moment oportun pentru Rusia de a-și transfera oficial trupele din Osetia de Sud în Abhazia...
 
... ... ... ...  
 
... in continuare, voi detalia cele şapte etape ale procesului de reimperializare, trasând astfel un fel de foaie de parcurs a politicii externe practicate de Rusia în raport cu fostele state sovietice pe teritoriul cărora locuiesc mari comunități de etnici ruşi sau alte minorități vorbitoare de limba rusă şi, totodată, un cadru pentru studiile de caz individuale de care mă voi ocupa în capitolele următoare, centrate pe țări precum Ucraina, Georgia, Moldova, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Armenia, Kazahstan şi altele avute în vedere de Rusia.
 
Mai degrabă în aceste studii de caz, și nu aici, voi oferi mai pe larg şi astfel de exemple de politici de reimperializare. Tot în aceste capitole voi arăta şi că există un moment comun pentru diferitele țări aflate pe traiectoria reimperializării când politicile necoercitive sunt înlocuite cu cele agresive.
 
De obicei, acest moment a coincis cu acela în care țări precum Moldova, Georgia, Ucraina şi Armenia au ales să se întoarcă spre Occident şi au căutat să aibă relații mai strânse cu NATO sau UE.
 
În acel moment, statele în cauză au cunoscut o trecere rapidă de la politicile necoercitive practicate de Rusia la dezlănțuirea unui război informațional, politici de înarmare şi pregătire a grupă- rilor separatiste şi paşaportizare...
 
 
CUPRINS:
 
Prefață — Imperiul contraatacă. Funcția strategică a minorităților „etno”-imperiale de Dan Dungaciu
 
Capitolul 1 — Întoarcerea la imperiu
 
Capitolul 2 — Reimperializarea Rusiei: de la politica necoercitivă la anexare
 
Capitolul 3 — Originile şi evoluția politicilor Rusiei privind compatrioţii
 
Capitolul 4 — Separatism şi anexare: Moldova, Georgia şi Ucraina
 
Capitolul 5 — Punctul vulnerabil al NATO: statele baltice
 
Capitolul 6 — Făurirea statului şi loialităţile schimbătoare: Asia Centrală
 
Capitolul 7 — Aliaţi sau ţinte? Belarus şi Armenia
 
Concluzie
Note
 
Listă de abrevieri
Mulţumiri
Index 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii

Edituri

Top

Promoţii

Parteneri

SC REALCONS SRL
www.libraronline.ro

Promo

Dezvaluiri
Agenda Medicala 2018

Comenzi telefonice

Telefonul clientului:
0722.546.544
Program:
L-V:9.00-17.30

Newsletter

Accesul clienţilor

Promo

Yoga - O calatorie in cautarea sinelui
Metoda de nastere prin yoga

Cărţi noi

Asistenţă online

asistenta Suntem deconectați
Created in 2.4216 sec
loader
Caut in catalog...
loader