Criza zonei euro si viitorul Europei

Criza zonei euro si viitorul Europei
-20%
Preț: 27,96 RON
34,95 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-5718-6
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 280
Format: 16x23

DESCRIERE

Criza zonei euro si viitorul Europei - Daniel Daianu

 
... analizind evenimentele recente din Uniunea Europeana, autorii arata ca criza nu poate fi explicata doar prin risipa bugetara; hibe majore de design institutional si aranjamente de politici defectuoase, care au favorizat dezechilibre tot mai mari intre statele membre ale UE, stau de asemenea la originea dificultatilor si a nemultumirilor din zona euro...
 
Fragmente din carte:
 
... a treia criză s-a declanşat aproape imediat, deoarece a devenit limpede că macro-politicile mai stricte au agravat soarta nefericită a băncilor din ţările mediteraneene.
 
Vânzările obligaţiunilor ţărilor periferice de către instituţiile din SUA si din nordul Europei s-au accelerat. Fondurile s-au mutat in Germania, considerată mai sigură, ducând la scăderea ratelor dobânzilor in această ţară si fragmentând si mai mult spaţiul financiar european.
 
Deoarece prim-ministrul Papandreou şi prim-ministrul Berlusconi au obiectat la condiţiile tot mai dure impuse economiilor lor naţionale, BCE, cu sprijinul lui Merkel si al lui Sarkozy, a aranjat discreditarea lor politică".
 
Mario Momi, fostul comisar european, a preluat funcţia de premier la Roma si Lucas Papademos, fostul vicepreşedinte al BCE, a format un guvern interimar la Atena.
 
Intre timp, costurile creditării pentru spanioli şi italieni creşteau rapid, iar in decembrie BCE a lansat un program de lichidităţi pentru a oferi un sprijin temporar pieţelor de obligaţiuni, ceea ce a dus la o revigorare a capitalului pe termen scurt.
 
La inceputul verii anului 2012, diferenţialele cresteau iarăşi in contextul deteriorării continue a finanţelor spaniole şi al semnelor de intensificare a cererilor de independenţă a catalanilor faţă de Madrid, in septembrie, BCE a anunţat că va interveni direct pe pieţele de obligaţiuni pentru a limita speculaţiile.
 
La sfârşitul anului 2012, miniştrii de Finanţe din zona curo au aprobat un alt pachet de salvare pentru Grecia, in vederea menţinerii pe linia de plutire a economiei cufundate in datorii. In schimbul unui alt pachet de austeritate.
 
S-a estimat că, datorită acestui pachet, datoria netă a ţării va scădea cu 20 de miliarde de euro, un rezultat bun dacă datoria externă netă, aliată deja la 49% din PIB in 2008, nu s-ar fi îndreptat spre 200% din PIB iu 2013.
 
Rata şomajului in Grecia se apropia dc 24%, economia fiind cu un sfert mai mică decât in 2008. In martie 2013, economia Ciprului, strâns legată de cea a Greciei, a fost prinsă in vârtej.
 
Datoria crizei suverane europene si criza bancară deveniseră deja cronice...
 
Din cuprins:
 
Diversitatea crizelor datoriilor din Europa • Dezechilibre de cont curent in zona euro: cauze, solutii si rolul BCE • Criza euro si dominatia germana • Italia si moneda euro • Transformarea unei mici probleme intr-o catastrofa: cazul Greciei • Criza zonei euro: o perspectiva din Asia si impactul asupra Asiei • Implicatii pe termen lung ale crizei zonei euro pentru integrarea europeana: o uniune mai profunda sau mai fragmentata? • Criza si viitorul Europei
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0499 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.