Culisele securitatii - Pompiliu Comsa

Culisele securitatii - Pompiliu Comsa
Preț: 94,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2021
Pagini: 1057
Format: 15x23
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Culisele securitatii - Pompiliu Comsa

 
ORA ZERO N-A VENIT
 
La sfârşitul anilor '50, KGB a pus la punct o strategie de distribuire a competenţei fiecăruia din serviciile de poliţie politică din lagărul comunist. Aşa cum au existat „planuri Valev" ale diviziunii muncii în industrie sau agricultură, riguros eşuate, tot aşa KGB-ul a creat şi controlat nu doar fiecare serviciu de securitate în parte, ci a coordonat şi „sinergia faptelor" a sumei părţilor, plus saltul calitativ al întregului, în direcţia dorită de Uniunea Sovietică.
 
In cadrul acestei diviziuni a muncii, serviciului de securitate est-german, STASI, i-a revenit activitatea de spionaj şi terorism în ţările occidentale, îndeosebi în RFG, şi în statele lumii a treia, ţintite de Moscova în viziunea revolutei mondiale. Securităţii din România i s-a repartizat, pare-se, în această hartă monocoloră a specializărilor funcţionale, rolul de dezinformare şi intoxicare („deception"), atât în interior, cât si in extenor.
 
Aşa, sau şi aşa. se explicâ, probabil, reuşita regimului Ceauşescu de a-şi fi creat în Occident, ani în şir, imaginea unei disidenţe anti-sovietice riscante. Dacă RDG trebuia să fie statul campion al ideologizării anti-fasciste, anti-imperialiste şi anti-occidentale, RSR, dimpotrivă, avea misiunea să întruchipeze „the maverick”, văcuţa zburdalnică a coloniei penitenciare. în realitate, instrumentele şi obiectivele STASI şi ale Securităţii au rămas aceleaşi.
 
Doar măştile, scenariile şi justificările ante- şi post-factum au fost diferite. In sfârşit, dacă STASI a fost poliţia politică a unui regim legitimat exclusiv ideologic, ca antipod al „capitalismului revanşard" din RFG, Securitatea s-a bucurat, şi se bucură până azi, de alibiul „legitimităţii naţionale”. Menirea ei, în această viziune, ar fi fost apărarea ţării împotriva Vestului, dar mai ales a Estului. Ambele „legitimităţi" sunt false.
 
STASI şi-a inventat adversarul, iar Securitatea n-a salvat naţiunea, ci a contribuit plenar Isa dezastrul ei fizic şi moral. Pe seama „legitimităţii" naţionale a Securităţii şi în numele falselor ei virtuţi se face însă, spre deosebire de Germania, în continuare politică de stat şi de partid în România post-comunistă, la nivel supra şi subliminal. Avem aici o sursă de maximă derută conceptuală şi morală, dar şi de explicare a crizei prelungite de insolvenţă a noii democraţii...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dezvaluiri

Created in 0.0559 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.