Cum să treci peste doliu

Cum să treci peste doliu
Preț: 32,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-8560-79-3
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 128
Format: 13x20

DESCRIERE

Cum să treci peste doliu. Carte de căpătâi pentru a te bucura iarăşi de viaţă - Anne Ancelin Schutzenberger

 
Purtăm o discuţie de „clarificare" pentru a înţelege bine contextul. Femeia povesteşte, aşadar, despre copilăria ei, despre dificultăţile cu care s-a confruntat în perioada adolescenţei şi până să devină adult. La şcoală, se ruşina cu sânii ei mici. Colegele, mai bine dotate, îşi băteau joc spunând că sânii ei sunt ca nişte ouă ochiuri. Pacienta aparţine unei familii în care femeile au o constituţie robustă şi ea însăşi se remarcă printr-o alură uşor băieţoasă. Îi propunem să-şi realizeze, în sfârşit, visul de fetiţă, visul vieţii sale: să-şi aleagă şi să posede sânii din fantasmele ei.

    Vom juca acest vis în psihodramă.
    Îi propunem să se „regândească" la femeile pe care le admiră cel mai mult. Urmează atunci un cortegiu de vedete ale epocii, de la Marilyn Monroe, Gloria Swanson şi ajungând până la Sophia Loren. Şi, prin magia psihodramei, clienta poate să „împrumute" sânii acestor staruri, să-i probeze şi să se admire cu ei. Jocul îi place şi nu numai că o face să râdă, ci îi provoacă, de asemenea, un puternic sentiment de mulţumire. Ochii îi strălucesc de plăcere la gândul că jocul ar putea să devină realitate, pentru că urmează să fie operată şi să i se refacă un sân. Când jocul se termină şi are loc revenirea la grup şi împărtăşirea sentimentelor, deja începe să se producă o schimbare în această femeie, care îşi regăseşte speranţa şi dorinţa.

    Punem în scenă apoi discuţia cu chirurgul, căruia clienta îi va solicita o operaţie estetică (pe care o va efectua „de-adevăratelea", pe baza fotografiilor actriţei sale preferate). După aceea, însoţită de câteva membre ale grupului, femeia merge în oraş pentru a-şi alege sutiene cu semicupă, care îi vor înălţa şi umfla sânii, costume de baie şi rochii de seară care o vor avantaja, după modelul celor purtate de actriţele de film idolatrizate în adolescenţă. Aşadar, pacienta se va duce să-şi facă „operaţia estetică" (operaţia de cancer) cu speranţa că se va întoarce mult mai frumoasă. Îşi ia cu ea, în camera de spital, seducătoarele sutiene din mătase cu umplutură, cumpărate împreună cu prietenele ei din magazinele specializate în lenjerie foarte atrăgătoare, la fel şi câteva bluze foarte frumoase care îi vor pune în valoare feminitatea, „după" intervenţie. De multe ori, operaţiile estetice implică dureri, dificultăţi şi necazuri, uneori imprevizibile. Pacienta era decisă să suporte toate acestea pentru a-şi realiza visul de a avea sâni frumoşi. „Trebuie să suferi pentru a fi frumoasă", i s-a tot spus de-a lungul întregii ei copilării...
 
CUPRINS:
 

INTRODUCERE. Travaliul doliului ca proces de vindecare... 7

 

CAPITOLUL I. Cum să ajutăm persoanele îndoliate... 13
Constituirea unei reţele de susţinere... 14
Gafele pe care nu trebuie să le facem... 15
Să ucidem moartea care există în noi?... 17
Crearea propriilor ritualuri de separare... 18

 

CAPITOLUL II. Cum să luptăm împotriva stresului emoţional... 21
Să vorbim propriului corp... 22
Ce anume ne stresează cel mai tare?... 23
Despre importanţa locului în care trăim    ... 27

 

CAPITOLUL III. Cum să-i ajutăm pe ceilalţi ca pe noi înşine... 29
Triunghiul lui Karpman... 30
Patru plăceri pe zi... cel puţin... 34
Mantra stării de bine... 39

 

CAPITOLUL IV. Cum să ne revigorăm... 41
Cum să ne schimbăm starea interioară... 46
Un exerciţiu de vizualizare împotriva durerii de cap... 48

 

CAPITOLUL V. Orice pierdere, orice doliu reprezintă o suferinţă... 53

 

CAPITOLUL VI. Când ruşinea socială împiedică doliul... 61
Suicidul: conspiraţia tăcerii... 61
SIDA: să ne depăşim prejudecăţile... 64
Adevărul trebuie spus... 66
În închisoare... 67
Justiţie „reparatorie"... 71

 

CAPITOLUL VII. Refuzul doliului... 75

 

CAPITOLUL VIII. Etapele doliului... 85
Şoc şi sideraţie... 91
Denegare şi negare... 92
Furie şi revoltă... 92
Depresie sau frică... 93
Tristeţe... 93
Acceptare... 95

 

CAPITOLUL IX. Cum învăţăm să iertăm... 99

 

CAPITOLUL X. „Cadoul ascuns"... 105

CONCLUZIE... 113

BIBLIOGRAFIE... 119

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0814 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.