Cuvintele, incotro? Lingvistica pentru toate televiziunile

Cuvintele, incotro? Lingvistica pentru toate televiziunile
-20%
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 336
Format: 13x20
Preț: 26,40 RON
33,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Cuvintele, incotro? Lingvistica pentru toate televiziunile - Stelian Dumistracel

 
Din carte:
 
... una dintre cărţile pe care Editura Universităţii „Alexandru loan Cuza” a tipărit-o spre a-i fi alături la sărbătorirea, recentă, a 25 de ani de fructuoasă activitate, este reeditarea, la 90 de ani de la apariţie, a primului volum din Originea românilor (OR), monumentala operă a lui Alexandru Pliilippide, întemeietorul şcolii lingvistice ieşene: o carte al cărei destin a stat sub semnul unui prelungit blocaj psihologic.
 
Ca şi cu ocazia lansării volumului, nici aici nu ne vom opri asupra uneia din cauze: temeinicia argumentelor lingvistului ieşean în ceea ce priveşte arealul etnolingvistic (preponderent sud-dunărean) al formării limbii şi poporului român.
 
Dar vom încerca să schiţăm căi de apropiere de omul Philippide, ca un îndemn de a-i citi cartea, de a-i înţelege demersul şi punctul de vedere, din perspectiva exigenţelor viziunii coşeriene după care oricărei abordări critice trebuie să-i urmeze efortul recuperator şi integrator.
 
Dimensiuni cronologice. Faţă de rezervele, dar mai ales faţă de respingerea poziţiei Philippide în problema etnogenezei, cele două volume din OR trebuie evaluate sub semnul deontologiei şi eticii, remarcând spiritul critic prin excelenţă al unui fondator, conştiinţă a responsabilităţii ştiinţifice acaparante: iată ce şi cum s-a scris despre originile unui popor pentru cunoaşterea istoriei căruia lipsesc documente directe, viabile, pentru o perioadă de un mileniu, cercetând totul, cu metodă şi fără păreri preconcepute, de la tracii lui Herodot la Dio Casius şi, deci, sistematic, de la cuceririle romane în Peninsula Balcanică la Iustinian.
 
Mai întâi, Ce spun izvoarele istorice (titlul primului volum): mii de inscripţii, cuprinzând zeci de mii de antro-ponime şi de toponime, relatările istoricilor antici, greci şi latini, texte medievale etc., confruntate cu exegeze moderne, aproape totdeauna teziste.
 
Spaţii discursive diferite. Filologul şi lingvistul Philippide scrie, de fapt, o carte de istorie, a cărei tratare se bazează, prioritar, pe date lingvistice, singurele repere viabile în problemă („Philologia ancilla Historiae”) şi în a căror interpretare autorul este cu adevărat magistrul incontestabil.
 
Constatăm, aşadar, un punct de plecare esenţial diferit faţă de exegeze ale unor istorici care apelează, nu rareori impropriu ori stângaci, la datele oferite de istoria sunetelor, de formele şi semantica lexicului limbii române, aceştia în principiu defavorizaţi profesional...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0558 sec