Dacia, un mileniu de istorie - Constantin C. Petolescu

Dacia, un mileniu de istorie - Constantin C. Petolescu
-6%
Preț: 42,30 RON
45,00 RON (-6%)
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2022
Pagini: 414
Format: 17x24

DESCRIERE

Dacia, un mileniu de istorie - Constantin C. Petolescu

 
Dacii în perioada interbelică
Condiţiile de pace impuse de Traian erau extrem de grele. Situaţia era diferită de aceea din anul 89; împăratul însuşi era un personaj dur, calculat, decis să slăbească regatul dacic astfel încât să nu sc mai poată ridica niciodată. De ce totuşi Traian nu fi-a pus acum în aplicare intenţia-i fermă şi veche de a transforma Dacia in provincie?

După părerea noastră, o asemenea decizie ar fi comportat în acel moment primejdii prea mari. Transformarea Daciei în provincie ar fi riscat să dezlănţuie o mişcare generală antiromană; aceasta ar fi coalizat la cauza regelui partida filoromană, care va fi existat şi în Dacia ca pretutindeni (am văzut cum unii nobili daci vin să se închine lui Traian).
 
Or, se pare că armata romană însăşi suferise pierderi grele şi probabil nu era încă în stare să facă faţă unei noi confruntări, pe viaţă şi pe moarte. Mai era faptul că Traian avea de înfruntat o anumită opoziţie a Senatului, care prefera pentru Dacia situaţia de regat clientelar; Senatul avea motive să creadă că, după înfrângerea suferită, dacii nu vor mai avea curajul să se ridice, necum să reprezinte o primejdie pentru dominaţia romană în Peninsula Balcanică.

Condiţiile păcii sunt expuse astfel de Cassius Dio (68, 9, 5-6): „să dea înapoi armele, maşinile de război şi pe constructorii acestor maşini, să predea pe dezertori, să distrugă întăriturile şi să se retragă din teritoriul cucerit, ba încă să-i socotească duşmani sau prieteni ai săi pe cei ai romanilor; să nu primească nici un fugar, nici să nu mai ia în slujba lui vreun ostaş din Imperiul roman (căci Decebal atrăgea la sine prin momeli pe mulţi oameni viteji)”. Autorul antic ţine iarăşi să precizeze: „De nevoie ei primi aceste condiţii”.

Aşadar, Decebal trebuia să predea armele şi maşinile de război pe care le primise în calitatea sa de rege aliat al poporului roman, să trimită înapoi pe meşterii romani, precum şi pe dezertori. Cea mai gravă condiţie era să dărâme zidurile cetăţilor. O scenă de pe Columnă (LXXVT) arată câţiva daci care desprind cu târnâcoapele blocurile unui zid fixat de stâncă.
 
De altfel, cercetările arheologice au pus în evidenţă urme de demantelare (şi apoi de refacere, în preajma celui de-al doilea război) la cetăţile de la Piatra Roşie, Blidaru şi Sarmizegetusa. Teama de reînvierea puterii dacilor determină pe Traian să interzică în mod expres primirea fugarilor, în sprecial a ostaşilor romani (folosiţi probabil ca instructori militari, în schimbul unor recompense regeşti)...
Mai erau şi alte condiţii grele. Una dintre ele sună astfel: „să se retragă din teritoriul cucerit”, probabil teritoriul ocupat de romani în cursul operaţiunilor.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0660 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.