Dama de cupa (Iulian Ciocan)

Dama de cupa (Iulian Ciocan)
-6%
Preț: 28,20 RON
30,00 RON (-6%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 208
Format: 13x20
Categoria: Proza

DESCRIERE

Dama de cupa (Iulian Ciocan)

 
...în zorii tranziţiei, la începutul anilor ’90, tînărul Radu Bîlbă era student la Universitatea din Braşov. Şi, cînd se întorcea acasă, în vacanţe, discuta deseori în curtea blocului cu un vecin sfătos, cu nenea Nicolae.
 
Vecinul acela avea atunci circa cincizeci de ani şi era foarte interesat de viaţa de zi cu zi a oamenilor din misterioasa Românie. Nenea Nicolae îl ruga mereu pe student să-i povestească ce mai văzuse dincolo de Prut, îl întreba cum arăta Braşovul.
 
Nenea Nicolae era curios să afle amănunte despre toate celea: preţuri, peisaje, arhitectură, atmosferă, obişnuinţe, valori şi prejudecăţi. Şi mereu îl asculta pe student cu ochii boldiţi de mirare. De multe ori, istorisirile tînăru-lui Radu Bîlbă îl făceau visător pe nenea Nicolae, îi exaltau imaginaţia.
 
Apoi, în toamna anului 1996, după înfrîngerea lui Mircea Snegur în alegerile prezidenţiale, după această înfrîngere comparată de mulţi cu o catastrofă, nenea Nicolae îi mărturisi tînărului Bîlbă că luase o decizie ce urma să-i schimbe din temelie viaţa.
 
Nenea Nicolae îi vorbi cu amărăciune tînărului despre mediul sufocant din Republica Moldova, despre lumea în derivă a tranziţiei. Şi chiar scuipă îngreţoşat de cîteva ori. In opinia lui nenea Nicolae, numai obţinerea cetăţeniei române era colacul de salvare. De aceea, omul de circa cincizeci şi cinci de ani se apucă să adune actele necesare pentru obţinerea ei.
 
Erau, din păcate, multe acte de făcut. Vreo patru luni s-a chinuit nenea Nicolae să capete extrasul certificatului de naştere al mamei, din cauză că satul în care se născuse maică-sa aparţinuse mai multor judeţe şi raioane.
 
Pe deasupra, la Arhivă era mereu o înghesuială insuportabilă. Mii de moldoveni, ademeniţi de o viaţă mai frumoasă, voiau cetăţenia statului de peste Prut şi luau cu asalt instituţia toată ziulica.
 
Acolo, lîngă Arhivă, un individ cu privire şerpească i-a promis marea cu sarea şi pe urmă i-a tras ţeapă. După mai multe peripeţii, după o călătorie obositoare la Bucureşti şi după o noapte în care a trebuit să doarmă chircit în maşina unui cumătru, nenea Nicolae a depus toate actele pentru obţinerea cetăţeniei care putea să-l scoată din obiele.
Au urmat apoi ani lungi de aşteptare. Multă vreme a aşteptat nenea Nicolae să devină cetăţean român...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

28,15 RON
29,95 RON (-6,01%)
Created in 0.0438 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.