Das Book. Despre crestere si dezvoltare

Das Book. Despre crestere si dezvoltare
-10%
Preț: 31,50 RON
35,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-44-0279-0
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 280
Format: 15x21

DESCRIERE

Das Book. Despre crestere si dezvoltare - Dan Silva

 
Permite‑le oamenilor să inoveze
 
Accesul la un flux continuu de inovaţii tehnologice nu este suficient. Companiile din America Latină au avut acces facil la tehnologiile occidentale, dar au produs puţine inovaţii proprii. Ca atare, ţările din America Latină au fost mereu cu un pas în urmă, iar economiile lor au rămas în mare măsură dependente de pieţele din ţările dezvoltate.
 
Ele au trebuit să aștepte ca tehnologiile să se dezvoltate în altă parte și ca brevetul lor de protecţie să expire pentru a le putea folosi apoi în propriile procese de producţie. În esenţă, au fost întotdeauna cu unul sau mai mulţi pași în urma ţărilor dezvoltate.
 
Și acum este momentul în care teoria lui Paul Romer intră în scenă. Ceea ce Romer a demonstrat în renumitul său articol, Schimbări tehnologice endogene (Endogenous Technological Change), este faptul că o creștere pe termen lung presupune inovaţii autohtone.
 
Pentru ca o ţară sau o companie să rămână în sfera tehnologiei de vârf și astfel să creeze premisele unei creșteri susţinute, ea trebuie să genereze propriile inovaţii. Pentru a genera propriile inovaţii, o ţară trebuie să aibă o bază suficient de mare de capital uman, adică oameni care inovează.
 
În timp ce Solow a văzut în schimbările tehnologice un proces de natură în primul rând exogenă, Romer a privit schimbările tehnologice de natură endogenă ca pe o condiţie sine qua non pentru creșterea pe termen lung.
 
În termeni simpli, dacă ţările sau companiile nu sunt capabile să genereze propriile inovaţii (adică să fie cele care fac tehnologia să înainteze), ele vor fi mereu dependente de inovaţiile produse în altă parte. Iar cei care inovează sunt cei care dictează cursul economiei.
 
Toţi ceilalţi vor urma pașii deja făcuţi de inovatori. Astfel, deși ţări precum China cresc într‑un ritm foarte rapid acum, ele vor fi mereu cu un pas în spatele unor inovatori precum SUA, bineînţeles cu excepţia cazului în care economiile acestor ţări vor trece de la reproducerea și îmbunătăţirea tehnologiilor occidentale la generarea propriilor tehnologii disruptive...
 
.........
 
... pentru a introduce capitalul uman într‑o formulă matematică (de tipul celor pe care economiștii insistă, pentru un anume motiv, să le folosească), Romer a considerat că acest capital uman este reprezentat de persoane cu studii superioare.
 
Așa cum orice persoană care a studiat într‑o universitate știe prea bine, simpla absolvire a unui program de învăţământ superior nu transformă pe nimeni într‑un geniu inovator.
 
De fapt, mulţi susţin că inovaţiile sclipitoare presupun, de obicei, o ruptură de normă și regândirea unor domenii întregi. Acest lucru înseamnă, în esenţă, a gândi lucrurile în mod diferit decât sunt ele gândite în prezent.
 
Universităţile, prin definiţie, ne transmit ceea ce a fost deja inventat. Cele mai multe îi învaţă pe studenţi să urmeze aceeași cale, nu să meargă pe una nouă și diferită...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0502 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.