De ce urma să coboare din trăsură Frosica? - Radu Gabriel Parvu

De ce urma să coboare din trăsură Frosica? - Radu Gabriel Parvu
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-0805-3
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 208
Format: 13x20

DESCRIERE

De ce urma să coboare din trăsură Frosica? - Radu Gabriel Parvu

 
... cu religia, lucrurile sunt întotdeauna amestecate, aşa cum s-a dovedit şi în cazul polemicii redate mai sus.

Imi amintesc că în biblioteca bunicului preot — care-şi aprindea o ţigară Snagov în fiecare după-amiază la cinci, când Calyopi îi aducea pe banca de sub caişi tava cu şerbet roz şi paharul cu apă rece — am găsit printre cărţile Sfinţilor Părinţi Antichristul lui Nietzsche. M-am uitat atent: cartea fusese citită. Era plină de sublinieri şi semne de mirare. Cu un creion cu mină moale.

Am fost la fel de uimit ca atunci când l-am văzut pe popa Iancu punându-şi The Beatles la pick-up, după slujba de duminică. A aşezat discul cu aceeaşi evlavie cu care deschidea Evanghelia pe masa din altar şi a început să bată uşor tactul, uitându-se prin ochelarii groşi la icoana aurită a Mântuitorului. îngâna convins că nu comite niciun sacrilegiu: We aii live in a yellow submarine.

Mai mult ca sigur că pediatrul meloman îi adusese discul acela. — Şi, negreşit, un submarin galben este toată odaia lui Dumnezeu, îmi şopti Frosica.
In răcoarea salonului mucegăit al bunicii, nepoata redescoperi gustul prea parfumat şi vag artificial al şerbetului de trandafir, linse linguriţa de care se lipise un rest roz şi plescăi de plăcere ca altădată, când învăţa sărutatul icoanelor.
 
Abia când dispăru savoarea şi simţi pe cerul gurii cocleala, Frosica scoase linguriţa şi o întoarse pe toate feţele: Parcă n-ar mai fi de argint, a căpătat gustul crucii lui Tătăiţu.

O fi trecut şi vremea ei, se resemnă Calyopi, au şi linguriţele viaţa lor. Din astea au mai rămas două. Zamfira, mireasa de pe bufet, ne-a lăsat nouă, femeilor din neam, toate tacâmurile. Pe-acum tu o să ai parte de ele.
 
Tot de la ea aveai şi nişte păhărele pentru lichior, pictate manual şi suflate cu aur, plusă Frosica, dar numai pentru că aşa-i firea femeilor, fiindcă, altminteri, nu se vedea la casa ei. Mai sunt patru păhărele, Safta le-a mai scăpat din mână şi nu mai avea nici ea priza din tinereţe. De-aia este bine să te retragi din serviciu când serviciile nu mai sunt în siguranţă.

Nepoata ignoră obişnuitul joc de cuvinte al bunicii deoarece începuse o irepresibilă fantezie cu linguriţa de argint. Şi-o imagină trecând, ca folclorul, din gură-n gură, spălată şi refolosită, umplută necontenit cu dulceaţă şi zacuscă şi şerbet, golită cu nesaţ de Zamfira şi de Sevastiţa, fata ei, şi de fata fetei ei, pe care deja nu mai ştiu cum o chema, şi de Moşul şi de toţi bărbaţii neamului până la pediatru, cu musafirii lor cu tot, cărora nu mai stau acum să le caut nişte nume.
 
Te-ai pierdut de suratele tale, ai simţit pofta şi saliva şi halena tuturor, aşa ai ajuns să te cocleşti şi tu, mi-e milă de tine, oamenii uită că în absenţa ta n-ar ajunge la miere şi la zahăr tos decât cu...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0569 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.