De peste mări și țări - Andrei Filotti

De peste mări și țări - Andrei Filotti
-10%
Preț: 35,91 RON
39,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067939316
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 604
Format: 13X20

DESCRIERE

De peste mări și țări - Andrei Filotti

 
... voi începe povestirea dintr‑o zi din vara anului 1929, când tatăl meu, Eugen Filotti (pe care noi, copiii, îl numeam Papi) a venit la moșia bunicului meu, Gheorghe Tașcă (pe care tot noi, copiii, îl numeam Opapa), de la Pochidia, județul Tutova, cu intenția de a cere mâna mamei mele, Elisabeta Tașcă, cunoscută mai mult sub numele de Flory și pe care o numeam Mami.
 
Deși nu avea intenția să stea decât câteva zile, șederea s‑a prelungit, deoarece trebuia găsită o zi fastă pentru a face cererea. Nici mama, nici bunica, pe care o numeam Omama (spre deosebire de bunica paternă, pe care o numeam Omi), nu erau superstițioase, dar trebuiau totuși respectate credințele locale.
 
Zilele de 7, 9 și 13 erau categoric de prost augur, vinerea era ab‑ solut prohibită și era bine cunoscut că marțea erau trei ceasuri rele, superstiția datând încă din perioada cuceririi Constantinopolului de către sultanul Mehmed al II‑lea, într‑o zi de marți a anului 1453, cele trei ceasuri rele reprezentând cele trei atacuri ale forțelor otomane împotriva bizantinilor.
 
În sfârșit, în ziua de 14 august tata a reușit să o ceară în mod formal pe mama în căsătorie. La 1 martie 1928, tata fusese numit Director al Presei și Informațiilor în cadrul Ministerului Afacerilor Străine și, în această calitate, trebuia să‑l susțină pe Nicolae Titulescu, reprezentantul permanent al României la Liga Națiunilor.
 
Sosind cu o săptămână întârziere la Geneva, tata i‑a explicat lui Titulescu că motivul întârzierii l‑a constituit cererea în căsătorie, iar Titulescu, aflând cine urma să fie mireasa, a fost de acord cu alegerea și a considerat întârzierea justificată. Nunta s‑a oficiat în luna noiembrie la Biserica Amzei din București, naș fiind Gheorghe Mironescu, în acel moment Ministru al Afa‑ cerilor Străine...
 
CUPRINS:
 
PREFAȚĂ
PROLOG
 
Partea I — FAMILIA
Capitolul 1 FILOȚII
Capitolul 2 FELICȘII
Capitolul 3 TĂȘCULEȘTII
Capitolul 4 DEMETRIEȘTII
 
Partea a II-a — VIAŢA DIPLOMATICĂ
Capitolul 5 ÎNTREG ALIOTMANUL
Capitolul 6 THALASSA! THALASSA!
Capitolul 7 DIN MOȘIA STRĂMOȘEASCĂ NICIO BRAZDĂ NU VOM DA
Capitolul 8 AVEAM O ȚARĂ SCUMPĂ ȘI MÂNDRĂ
Capitolul 9 SĂ‑NCEAPĂ AL LUMII VECHI APUS!
Capitolul 10 LUNGUL DRUM AL ZILEI CĂTRE NOAPTE
 
EPILOG
POSTFAŢĂ — ELEGIE LA MOARTEA UNEI CASE
ANEXE.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0469 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.