Despre considerare - Bernard din Clairvaux

Despre considerare - Bernard din Clairvaux
-20%
Preț: 36,00 RON
45,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 360
Format: 13x20

DESCRIERE

Despre considerare - Bernard din Clairvaux

 
... este clar că îţi sunt oprite ambele . Dacă vrei să le ai pe amândouă simultan, le vei pierde pe fiecare. Altminteri, să nu crezi că vei lipsi din numărul celor despre care se plânge Domnul astfel: „ei au stăpânit, şi nu după mea; şi-au pus căpetenii şi eu nu am ştiut”. Dacă îţi place să stăpâneşti fără Dumnezeu, ai glorie, dar nu în faţa lui Dumnezeu.
 
Dar, dacă respectăm interdicţia, să dăm ascultare edictului: „cel care este mai mare între voi să se facă asemenea celui mai tânăr; şi căpetenia să fie asemenea celui care slujeşte”.
 
Acesta este modelul apostolic: este interzisă dominaţia, este impusă slujirea, care este şi recomandată prin exemplul Dătătorului însuşi al legii, care adaugă în continuare: „eu însă mă aflu în mijlocul vostru precum cel care slujeşte”.
 
Cine ar crede că prin acest titlu, prin care mai înainte Domnul şi-a arătat gloria, el fie lipsit de glorie? Pe bună dreptate, Pavel îşi află o glorie în acest fapt, spunând: „ei sunt slujitorii lui Christos: aşa şi eu”.
 
Şi adaugă: „ca un prea puţin înţelept spun: cu atât mai mult eu. în osteneli de cele mai multe ori, în închisori mai cu prisosinţă, în bătăi cu asupra de măsură, la moarte deseori”. O, strălucită slujbă! Ce domnie nu este mai glorioasă decât aceasta? Dacă se cuvine să îţi afli gloria, modelul sfinţilor ţi se prefigurează, gloria apostolilor lor ţi se propune.
 
Oare pare ea neînsemnată pentru tine? Cine să îmi dea mie să ajung la o glorie asemănătoare cu a sfinţilor? Strigă profetul: „iar eu i-am cinstit foarte mult pe prietenii tăi, Dumnezeule, şi foarte mult s-a întărit stăpânirea lor”. Strigă Apostolul: „departe de mine însă a-mi căuta glorie decât în crucea Domnului nostru Iisus Christos!”.

12. Iţi doresc să te slăveşti întotdeauna cu acest optim fel de glorie, pe care profeţii şi l-au atribuit lor, apostolii ţi l-au transmis ţie. Recunoaşte moştenirea ta în crucea lui Christos, în osteneli de cele mai multe ori. Fericit cel care a putut spune: „am muncit mai mult decât toţi”...
 
CUPRINS:
 
Sit finis libri, sed non finis quaerendi.
Lămuriri preliminare la Despre considerare (Alexander
Baumgarten)   
Testamentul filosofic al Sfântului Bernard:
Introducere la versiunea română a tratatului
De consideratione (Christian    Trottmann)   
Tabel cronologic  
Planul tratatului   
Sancti Bernardi abbatis Clarae-Vallensis,
De consideratione libri quinque ad Eugenium tertium
Cele 5 cărţi despre considerare ale Sfântului Bernard, abate de Clairvaux, către Eugen al III-lea  
Note    
Bibliografie    
Indice de citări biblice

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Filozofie universala

Created in 0.0527 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.