Despre doliu. Un an din viata lui Leon W. - Mircea Mihaies

Despre doliu. Un an din viata lui Leon W. - Mircea Mihaies
Preț: 50,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 424
Format: 13x20

DESCRIERE

Despre doliu. Un an din viata lui Leon W. - Mircea Mihaies

 
... soluţiile sunt, ca întotdeauna, parţiale şi contextuale. Cu cât scriitorul coboară mai în adâncimile problemei, cu atât se ivesc noi şi noi chestiuni litigioase. Dacă după un an (sau după unsprezece luni) cel mort a ajuns în ceruri, de ce mai e nevoie ca la fiecare aniversare a morţii să fie pomenit ritualic?
 
Răspunsul probează, din nou, subtilitatea învăţaţilor rabini: pentru că funcţia kaddish-ului nu se reduce la a-i salva pe cei răi. El are şi menirea de a-i înălţa „treaptă cu treaptă” pe cei buni: „iar fiecare din aceste înălţări e descrisă ca o îndepărtare de lumea din care a venit”.
 
Meşteşugită răsturnare de sensuri! Şi spectaculoasă, şi plină de ingeniozitate: supleţea unei minţi pregătită mereu şi să se apere, şi să atace. Poate că un răspuns - banal, dar adevărat - ar fi fost unul care să menţioneze legătura dintre vii şi morţi. Subiectul kaddish-ului nu e mortul - subiectul e Dumnezeu -, ci construirea şi păstrarea unui canal de comunicare între cei râmaşi pe pământ şi cei plecaţi în ceruri.

în felul acesta, s-ar fi confirmat că Tradiţia este o exersare necontenită a memoriei. O respectăm pentru că, prin ea, respectăm ceva mai înalt: continuitatea propriei noastre gândiri. Iar când gândurile se leagă de emoţii, armătura Tradiţiei devine indestructibilă. Să nu uităm, însă, că rabinii care încercau să răspundă întrebărilor de acest fel n-aveau perspectiva istorică a omului de azi.
 
Ei se găseau în interiorul mecanismului de construcţie a Tradiţiei, obsedaţi de armonizarea amănuntelor generatoare de sensuri şi reguli. într-o distanţare ironică, subliniind iarăşi lipsa de realism a înţelepţilor - în cazul de faţă, e vorba de Menasseh ben Israel, un filozof în linia neo-platoniciană, din secolul al XVII-lea -, Leon...
 
CUPRINS:
 
Mulţumiri   

I. Al zecelea om  
II. Doliul. Mod de întrebuinţare   

Referinţe critice

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0521 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.