Despre simtul vietii. Intrebari, perplexitati, credinte - Stefan Afloroaei

Despre simtul vietii. Intrebari, perplexitati, credinte - Stefan Afloroaei
-6%
Preț: 32,90 RON
35,00 RON (-6%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8416-8
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 216
Format: 15x22

DESCRIERE

Despre simtul vietii. Intrebari, perplexitati, credinte - Stefan Afloroaei

 
O multiplă deschidere a sensibilităţii

Ceea ce aş vrea să spun este că simţul vieţii, oricât de slab ar fi, nu se realizează doar la un nivel senzitiv. Nu se datorează unei capacităţi ce ar fi pur senzorială. Mai bine spus, sensibilitatea pe care o presupune priveşte atât percepţia senzorială, cât şi pe cea elaborată în mediul limbajului sau al gândirii.
 
Un asemenea simţ nu e similar celorlalte „cinci”, oricât am vorbi de gustul vieţii sau de cromatica acesteia. Nu este nici ceva care e numit astfel doar în mod figurat, căci poate fi recunoscut ca atare în destule situaţii.

Câteva analogii - deşi acestea nu înseamnă doar atât - ar putea fi elocvente acum. De pildă, simţul limbii. La fel, simţul artei şi cel al tehnicii. Nu mai puţin, simţul moral şi cel al vieţii religioase. Dar şi simţul realităţii, pe care adesea ne place să îl credem la lucru. In unele cazuri e vorba de simţul unei experienţe, precum cel legat de experienţa tehnicii.
 
In alte cazuri e vorba de simţul unui mod de viaţă, ca atunci când avem în vedere simţul moral al unui om sau simţul său religios. Aş crede însă că de fiecare dată avem de-a face cu simţul unui fapt de viaţă, chiar dacă nu întotdeauna apare evident pentru noi acest lucru.
 
De exemplu, simţul limbii nu priveşte doar o experienţă printre altele, ci orice formă de expresie şi orice fapt omenesc, inclusiv ceea ce nu înseamnă cuvânt sau chiar ceva ce depăşeşte complet posibilităţile noastre de expresie, încât se dovedeşte a fi el însuşi un simţ al vieţii.

Nu ar trebui să ne surprindă acest lucru. Ştim bine că viaţa proprie omului presupune în fiecare clipă o anume percepţie de sine, de obicei spontană şi vagă. O numim uneori înţelegere de sine sau comprehensiune de sine. Nu înseamnă neapărat judecată atentă cu privire la sine, o anume clarificare a celor petrecute.
 
Atunci când are loc, ea conjugă acte cu totul diferite ale raportării la sine, pe care uneori le situăm în opoziţie, precum percepţia şi reflecţia, memoria şi aşteptarea, atenţia şi imaginaţia liberă. Nu priveşte doar acea stare de lucruri de care cineva e reţinut la un moment dat, ci însuşi faptul său de viaţă, încât viaţa însăşi e vizată în acel moment ca un posibil „întreg”.
 
Acest lucru se petrece şi atunci — poate mai ales atunci — când viaţa ne apare cu destule goluri sau sciziuni lăuntrice. De aceea aş spune că în actul comprehensiunii de sine este la lucru însuşi simţul vieţii. In fond, tocmai acesta se manifestă deopotrivă senzorial şi reflexiv, cu o sensibilitate proprie atât percepţiei, cât şi gândirii, atât dispoziţiilor afective, cât şi logicii mai austere.
 
Faptul din urmă e sesizabil chiar şi în acele forme ce apar deficitare la un moment dat. în definitiv, pot fi recunoscute moduri diferite ale simţului vieţii, mai rafinate sau mai fruste, mai elocvente sau mai tăcute, cultivate sau elementare, cu o energie mai mult sau mai puţin expresivă...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt prevenitor    5

I
Din nou întrebarea cu privire la sensul vieţii
Tentaţia întrebării    9
Un reflex al acestui timp: chestionarea sceptică a întrebării    14
Recunoaşterea întrebării    17
1.    Diferenţe flagrante    17
2.    Potenţialul confesiv al întrebării    23
3.    Posibilitatea modului ei propriu    27
Cui anume şi în ce situaţie îi apare lipsită de sens?    33
Ivirea unei asemenea întrebări    39
1.    Geneza diurnă şi cea nocturnă. Plus o nouă variantă    39
2.    „Ce cale voi urma în viaţă?”    41
3.    „Revelaţia nonsensului vieţii”    46
4.    „Problema noastră, necunoscuţii mei prieteni...”    49
Interogaţie şi problemă. Despre alternativă    58
Miza metafizică    63

II
Imagini şi sensibilitate
Sens şi imagini ale vieţii    73
1.    Recursul la imagini    73
2.    Analogii vechi şi noi    78
3.    Sensul vieţii: accepţiuni şi reprezentări intuitive    83
 
.........
.......

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0503 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.