Diaspora și statul. Note asupra premiselor și evoluției unei relații problematice

Diaspora și statul. Note asupra premiselor și evoluției unei relații problematice
-8%
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 176
Format: 13x20
Categoria: Stiinte politice
Preț: 20,24 RON
22,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Diaspora și statul. Note asupra premiselor și evoluției unei relații problematice - Floricel Mocanu

 
... de la Revoluţia franceză (1789), statul este separat de Biserică.
 
Nicăieri mai mult decât în străinătate nu poţi să constaţi cât de improprie este funcţionarea acestui precept constituţional.
 
Misiunile diplomatice şi oficiile consulare sunt organizate şi funcţionează după legi ale statului, în timp ce parohiile aparţinând BOR sunt înfiinţate conform dreptului canonic şi se finanţează de către enoriaşi (în cazul cultelor recunoscute, principiile de organizare sunt proprii acestora, dar finanţarea este tot în grija membrilor).
 
Aparent nicăieri cele două entităţi nu îşi intersectează misiunea. în practică însă, lucrurile stau cu totul altfel. Nu există în străinătate nici o parohie românească - ortodoxă, catolică, neoprotestantă - care să nu beneficieze de un centru social cât de modest.
 
Aici, enoriaşii (şi nu numai) se adună la evenimente, organizează şcoli duminicale în care lecţiile de limba română predomină asupra învăţăturii ecleziastice prin sprijinul persoanelor calificate din rândul comunităţilor, funcţionează asociaţii caritabile etc.
 
Este nu doar lipsită de temei, ci şi de etică ignorarea de către autorităţile mirene, inclusiv de către reprezentanţele...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Stiinte politice

Created in 0.0559 sec