Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944) - Vasile Pușcaș

Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944) - Vasile Pușcaș
-5%
Preț: 57,00 RON
60,00 RON (-5%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-797-561-1
Anul publicării: 2020
Pagini: 364
Format: 17x24

DESCRIERE

Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944) - Vasile Pușcaș

 
TELEGRAMĂ DESCIFRATĂ
Legaţiunea Berlin (prin curier) Nr. 262/41951, 9 octombrie 1941
Externe

Bucureşti

Am avut o întrevedere cu Domnul Luther, Subsecretar de Stat la Auswartiges Amt, al cărui rol de căpetenie este de a face legătura între Ministerul Afacerilor Străine şi conducerea partidului naţional socialist în cursul conversaţiunei noastre D-sa mi-a spus că a primit recent vizita Ministrului Ungariei care, cu toate încercările de a schimba su biectul întreţinere! nu a contenit de a-i vorbi timp de o oră contra României.
 
Dl. Luther se întreabă ce formulă ar putea fi adoptată pen tru a umple prăpastia care desparte pe români de unguri. Recunoaşte că puterea de ură a ungurilor este mai neînduplecată ca a noastră.
 
Ideea stabilirei unei frontiere naturale între cele două ţări, ur mată de un schimb de populaţiuni i se pare neaplicabilâ, căci ar implica o adevărată migraţiune de popoare (eine Volkerwanderung) fiind vorba de milioane de oameni siliţi a-si părăsi câminurile.
 
I-am răspuns că aproape orice formulă este mal aplicabilă decât cea actuală care îngăduie prigonirea unei naţiuni întregi de către un popor mai puţin numeros şl incapabil de a se încadra în noile concepţiuni de solidaritate europeană. Am amintit principalele măsuri de persecupune ale autorităţilor maghiare. Domnul Luther mi-a arătat că, dacă o transplantare masivă ar fi posibilă, ar fi poate preferabil ca populaţia românească din Transilvania ocupată de unguri fă fie strămutată peste Nistru.

Am respins categoric această sugestie subliniind cât de turburat şi răscolit ar fi poporul român dacă ar afla că se poate examina serios un asemenea proiect izvorât din mintea ungurească şi care tinde să izgonească locuitorii autohtoni ai Transilvaniei, cari sunt şi cei mai numeroşi în acest ţinut, pentru a face loc unei naţiuni mai puţin numeroase şi detestată de toate celelalte neamuri conlocuitoare.

Domnul Luther a accentuat că nu vorbeşte oficial şi că mi-a pus o simplă întrebare. Fuhrerul a adăugat Domnia Sa nu va întreprinde nimic contra intereselor noastre, dar are datoria de a căuta soluţii de împăciuire. Una din soluţii ar fi tocmai „despăgubirea României" la Est Nici Germania nu este Stat răsăritean şi totuşi se va întinde spre Est Ca dovadă a sentimentelor sale faţă de România, Cancelarul Hitler ar fi propus Dlui Mareşal să tragă singur hotarul nostru spre Răsărit unde va voi. Spre surprinderea Fuhrerului însă năzuinţele Conducătorului Statului ar fi extrem de modeste, mărginindu-se aproape ia vechile teritorii.

Am răspuns că vorbesc numai în numele meu personal căci nu am fost pus în cunoştinţă cu această propunere, dar că mi se pare de la sine înţeles că Guvernul Român nu ar putea accepta teritorii noi, al căror preţ ar fi renunţarea la drepturile noastre imprescriptibile asupra Transilvaniei...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte  
Dictatul de la Viena, Transilvania ca teritoriu de compensaţie (1940-1944)
Introducere

„Transilvania şi iar Transilvania"  
Context internaţional şi intern      
Reacţii la dictatul de la Viena (30 august 1940) 
Ocuparea Transilvaniei de Nord    
Comisia Altenburg-Rogeri         
Comisia Hencke-Rogeri   
incheiere   
Documente    
Summary. The Vienna Dictate, Transylvania and Romanian-Hungarian Relations (1940-1944)    
  
index

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0471 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.