Dicţionar de interpretări gramaticale. Cuvinte mici, dificultăţi mari - Gabriela Pana Dindelegan

Dicţionar de interpretări gramaticale. Cuvinte mici, dificultăţi mari - Gabriela Pana Dindelegan
Preț: 59,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2020
Pagini: 560
Format: 17X24

DESCRIERE

Dictionar de interpretari gramaticale - Gabriela Pana Dindelegan

 
Cartea Dicţionar de interpretări gramaticale. Cuvinte mici, dificultăţi mari a fost gândită în continuarea GBLR (Gramatica de bază a limbii române, 2010, 2016) şi a GLRG (Gramatica limbii române pentru gimnaziu, 2019), propunându-şi să inventarieze, să descrie şi să „rezolve” dificultăţile gramaticale de analiză şi de interpretare ale cuvintelor limbii române. La întrebări frecvente precum: „locuţiune sau grup analizabil?”, „adverb sau substantiv?”, „prepoziţie sau adverb?”, „prepoziţie sau conjuncţie?”,„relativsau conjuncţie?”,„adjectiv pronominal sau adjectiv propriu-zis?”, „conector sintactic sau pragmatic?” etc., încercăm să propunem, acolo unde există argumente certe,„decizii”univoce şi, dimpotrivă, să semnalăm, pentru situaţiile ambigue, dificultăţi de încadrare gramaticală sau chiar cazuri cu soluţii multiple. Cărţile anterioare (GBLR şi GLRG), limitate ca număr de pagini, nu puteau să trateze comportamentul de detaliu al fiecărui cuvânt cu gramatică aparte/specială şi, sub acest aspect, cartea este o continuare şi o detaliere a celor două lucrări anterioare.
Punctul de plecare l-au constituit cuvintele „mici”1, cu un corp fonetic foarte redus (adesea monosilabice), clasa strângând, în mare, prepoziţii, conjuncţii, interjecţii şi unităţi funcţionale precum: a, al, ca, cam, că, cel, ci, dar, de, deci, e, fie, la, lui, ori, pe, sau, să, ţi etc., cuvinte încărcate de mare ambiguitate, dificil sau chiar imposibil de încadrat, în afara unui context dat, într-o anume clasă lexico-gramaticală. Specială pentru aceste cuvinte este asocierea de valori lexicale şi funcţionale (vezi a, de, la, pe), de valori funcţionale morfologice şi sintactice (a este marcă morfologică, dar şi marcă sintactică; de este şi element lexical, şi element funcţional, cu funcţionare morfologică şi sintactică; să este şi marcă morfologică, dar şi marcă sintactică etc.). Special este şi amestecul de clase lexico-gramaticale (de prepoziţional vs conjuncţional), de valori circumstanţiale şi necircumstanţiale (vezi că şi să, conjuncţii circumstanţiale şi complementizatori), de unde şi imposibilitatea de a le separa în afara unui context dat, iar, teoretic, imposibilitatea de a examina numai sintaxa sau numai morfologia formelor.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0490 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.