Dictionar explicativ de termeni matematici - Marcel Seserman

Dictionar explicativ de termeni matematici - Marcel Seserman
-10%
Preț: 31,50 RON
35,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-535-837-9
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 312
Format: 14x20

DESCRIERE

Dictionar explicativ de termeni matematici - Marcel Seserman

 
Dicţionarul explicativ de termeni matematici este o lucrare ce-şi propune, în primul rând, să clarifice pentru cititor o parte a noţiunilor de bază folosite în terminologia matematicii gimnaziale.
 
Autorul consideră că, înainte de toate, aşa cum pentru a comunica s-a învăţat alfabetul şi apoi cuvintele, îmbinate în propoziţii şi fraze, la fel, pentru a învăţa matematica trebuie însuşit, înainte de toate, foarte bine limbajul matematic. In acest sens, un lucru esenţial revine vocabularului matematic, parte a limbii ce cuprinde cuvintele/noţiunile referitoare la ştiinţa matematicii, acele cuvinte pe care matematicienii le folosesc pentru a construi modele ce descriu, cât mai exact posibil, obiecte şi fenomene ale realităţii.
 
A cunoaşte semnificaţia unor cuvinte, a celor matematice, în special, este primul pas spre cunoaştere, în general, spre cunoaşterea matematică, în cazul de faţă. Volumul se doreşte a fi un instrument foarte util, bine articulat, riguros, atent la detalii, acolo unde o anumită situaţie o cere, oferind o descriere bogată a materialului avut în vedere.
 
In ansamblu, am fost animaţi şi de dorinţa de a induce cititorului plăcerea de a se apropia de conceptele matematice, de a le privi şi altfel decât într-un sens rigid, excesiv de formal, de a-1 antrena întru gândirea creatoare. Aşa se explică prezenţa multor exemple, a unor probleme celebre, a textelor de natură istorică şi a descrierii semnificaţiei celor mai multe dintre conceptele avute în vedere.
 
Dorinţa manifestată este şi cea de a veni în sprijinul umanizării actului de predare a matematicii, acea predare care se fereşte de sterilitatea dată de înşiruirea seacă a unor simboluri, antrenând repulsia multora dintre cei care ar vrea să se apropie de matematică pentru a-i cunoaşte frumuseţile.
 
Dicţionarul are o Anexă (menită a-i veni în completare), oferind posibilitatea cititorului să-şi facă o idee mai amplă a utilizării terminologiei matematice, pe de o parte, şi fumizându-i informaţii utile în studierea şi aplicarea matematicii, pe de altă parte...
 
Indicaţii privind folosirea Dicţionarului

Dicţionarul este structurat alfabetic, iar la sfârşitul lui se regăseşte o anexă, care întregeşte şi sintetizează setul conceptelor avute în vedere, cuprinzând formule, exemple, tabele etc.

Cei mai mulţi termeni conţin o foarte scurtă descriere semantică, în dorinţa de a înţelege provenienţa acestora şi, totodată, de a le percepe mai bine semnificaţia. Astfel, la litera g vom regăsi termenul grafic descris în felul următor:

grafic: această sintagmă provine de la două cuvinte: repraesentere, care vrea să însemne a face ceva să fie prezent, şi graphein, ceea ce înseamnă a scrie; cu alte cuvinte, se doreşte ca ceea ce este scris algebric (sub forma unui tabel, a unei ecuaţii etc.) să putem vedea.

Totodată, la fiecare termen există o sintagmă, marcată cu bold şi italic, care are rolul oarecum de a sintetiza, de a face o descriere extrem de sumară, astfel încât cititorul „să vadă dintr-o ochire” esenţa termenului. De exemplu, la acelaşi termen avut în vedere mai sus, se va mai putea citi, ortografiată ca mai jos, următoarea sintagmă: reprezentare ce doreşte să ofere un desen, „o imagine” a unei funcţii sau a unui set de date.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dictionare diverse

Created in 0.0680 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.