Dictionarul conflictelor lumii 1945-2019

Dictionarul conflictelor lumii 1945-2019
Preț: 75,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-583-816-1
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 442
Format: 17X24

DESCRIERE

Dictionarul conflictelor lumii 1945-2019 - Viorel Irascu

 
... Ideea de la care am plecat a fost legata de o dorinta mai veche de a aranja intr-un tabel toate conflictele de granita care exista intre tarile lumii, cu mentionarea concret-concisa a cauzelor care au generat acel conflict din zona frontierei.
 
Multitudinea tipologiilor conflictelor teritoriale, cu fundament istoric sau chiar etnic, a generat in mod natural, o dorinta si mai puternica de a intra pe zone mai complexe, pe conflicte mai profunde interioare sau exterioare, intr-o lume care a parut, doar, a se aseza pe baze mai stabile, dupa al doilea Razboi Mondial...
 
Abhazia (Abkhazeti)- reprezintă genul de entitate statală autonomă pe care Federaţia Rusă le susţine politic şi financiar în tot spaţiul ex-sovietic. Şi face acest exerciţiu de putere pentru a împiedica statele independente rezultate în 1991 să structureze societăţi solide şi democratice, chiar pe fondul etnic eterogen al acestora.

Abhazia este o republică autonomă situată în partea de nord-vest a Georgiei, la poalele Munţilor Caucaz, cu deschidere mare către câmpia sau depresiunea Kolhidei şi, în acelaşi timp, cu ieşire la Marea Neagră spre vest. Ceilalţi doi vecini sunt Rusia la est şi republica autonomă Karaceaevo-Cercheză la nord.

Abhazia este genul de regiune post sovietică cu un statut incert, recunoscută pe plan mondial doar de Rusia şi de Nicaragua. Republică autonomă în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Georgiene (Gruzine) încă din 1921, Abhazia este scena unui război civil între 1991- 1994.

In timpul acestui conflict forţele armate ale Georgiei, proaspăt independente, sunt înfrânte de rebelii abhazi şi de forţele ruse din bazele militare rămase în urma destrămării URSS. Aceste baze militare se află şi astăzi pe teritoriul Georgiei...
 
...
 
Adjaria- este o republică sau mai bine spus, un teritoriu cu statut autonom, în cadrul Georgiei, situată în sud-vestul ţării, la graniţa cu Turcia. Ea este locuită în majoritate de adjari, o subramură etnică georgiană de religie musulmană.

Tensiunile mocnite, latente, dintre Adj aria şi guvernul de la Tbilisi, ating apogeul în 2003, după ce la putere ajunge Mikhail Saakaşvili, care îşi propune să pună capăt regimului mafiot impus de liderul adj ar Aslan Abaşidze, timp de 20 de ani.

Liderul autoproclamatei republici autonome, Aslan Abaşidze, ordonă miliţiilor adj are să distrugă trei poduri cu rol strategic care legau Adj aria de Georgia, peste râul Choloki, pentru a întrerupe orice legătură fizică sau juridică cu Georgia, dar acest gest aduce ţara în pragul unui război civil.

Liderul adjar separatist este forţat de demonstraţiile de la Batumi din mai 2004 (capitala regiunii), de care nu sunt străine autorităţile georgiene şi forţele de securitate, să fugă la Moscova, în acest fel fiind restabilită ordinea constituţională, în ceea ce s-a dorit afla doua Abhazie.

Chiar şi aşa, statutul Adjariei este în continuare incert, tensiunile interreligioase rămân active, anumite grupuri de influenţă de la Ankara şi de la Moscova fiind acuzate de interventionism în afacerile interne ale Georgiei...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0695 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.