Din umbra chiliilor in floare - Ilie Mandricel

Din umbra chiliilor in floare - Ilie Mandricel
Preț: 20,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-94247-9-7
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 93
Format: 14x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Din umbra chiliilor in floare - Ilie Mandricel

 
IZVORUL TĂMĂDUIRII
Pelerinul sosit la Bozioru cu intenţia de a vizita vestigiile rupestre trebuie să ajungă în satul Nucu, 7-8 km. depărtare de centrul comunei. Poţi ajunge aici cu maşina, dacă deasupra Găvanelor, pe Ninişoaia, nu te abaţi la dreapta pe drumul forestier al Bălencii, ci continui mersul înainte, iar la Poiana Lungă intri în Nucu şi opreşti la fântâna cu cumpănă din centrul satului.
 
Laşi aici maşina şi vizitezi biserica de lemn a satului, monument de arhitectură populară, hram „Intrarea Maicii Domnului în Biserică", fostă biserică a schitului Vornici din vecinătate, mutată în sat între 1833 -1835, după dispariţia aşezământului monahal, când i se adaugă al doilea hram „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil".
 
Biserica păstrează unele icoane vechi de la Vornici, iar în pod conservă catapeteasma fostei biserici rupestre a fostului schit Fundătura, obiecte care, din păcate, nu şi-au găsit cuvenitul loc într-un muzeu. întors la maşină, cobori până la ultima casă a satului şi parchezi la umbră pe malul gârlei Nucului.
 
Funcţie de programul fixat pentru acea zi, există şi o a doua cale: de pe colina Ninişoaia intri în Băleanca până în Muche la Vornici, unde parchezi la umbră, cobori şi vezi în Poiana Vornicilor sub nişte nuci falnici locul fostului schit, ajungând tot la biserică. Indiferent de rută, trebuie să atingi locul de vărsare al Izvorului Fundăturii în gârla Nucului.
 
In faţa ultimei case a existat cândva Moara Călugărească, o moară cu făcaie, pe care au stăpânit-o cu rândul schiturile Fundătura, Sf. Gheorghe, Pinu şi Găvanele. După ce treci ultima dată gârla, urci domol pe drumul de căruţe care însoţeşte firul apei (accesibil pe vreme bună şi maşinilor de teren).
 
Nici nu apuci să ieşi bine la larg, printre fâneţe şi livezi prăduite toamna de urşi, că vezi în dreapta nişte pereţi înspăimântători de stânci care se luptă cu brazii agăţaţi de ele şi urcă în trepte spre cer. Ai ajuns La Pieptene.
 
Undeva, în spatele dinţilor de piatră, pe cărarea sălbăticiunilor, se ascunde Săritoarea, o groapă naturală (oare?), bine ascunsă între stânci şi vegetaţie, din care nici un animal căzut nu mai poate ieşi fără ajutorul omului. Precum înţelegem, o adevărată punte a suspinelor între viaţă şi moarte, cu drept de veto pentru om, care din când în când trebuie să mănânce şi el...
 
CUPRINS:
 
Nota Editorului   
Babele de la Ulmet    
Chemarea clopotelor scufundate   
Scaunele lui Negru-Vodă   
Piatra cu semne    
Comoara de la Agaton  
„Stăpâne, stăpâne, îţi cheamă şi-un câine"    
Izvorul Tămăduirii    
„Cei ce cu robia ne-au cercat"  
Comoara credinţei   
Pădure, pădure  
Crucea pietrarului   
Descântec de iele  
Antiţa (Microroman epistolar) 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Dezvaluiri - Cele mai vândute cărți

Created in 0.0511 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.