Dincoace și dincolo de tunel. 1945

Dincoace și dincolo de tunel. 1945
-20%
Preț: 22,40 RON
28,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7838-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 192
Format: 13X20

DESCRIERE

Dincoace și dincolo de tunel. 1945 - Mariana Gorczyca

... una dintre puținele cărți din literatura română din care se pot afla amănunte despre viața unei comunități săsești transilvane, sever diminuate numeric după al Doilea Război Mondial, în timpul regimului Ceaușescu și în anii ’90, Dincoace și dincolo de tunel este un roman despre multiculturalitate și memorie.

Fragmente:

 

Dragă Papa,

Faptul că tu şi sora ta aţi reuşit să rămâneţi la Sighişoara, faptul că mama nu s-a încadrat la vârsta deportării, faptul că frate-miu avea să împlinească 17 ani în mai şi nu-i avea împliniţi în ianuarie, când ne-au luat, îmi uşurează mie viaţa cum nici nu îţi imaginezi. Cum m-aş fi descurcat eu aici cu grija voastră? Abia reuşesc să îmi port mie de grijă...

Când pleci de acasă, dai peste tot felul de oameni. Mie mi-a fost dat să mă întâlnesc zilnic cu Acvila. Aşa l-au poreclit femeile pentru nasul lui coroiat, privirea de răpitor, mâinile păroase cu unghii mari, ca nişte gheare. Eu, în mintea mea, îi zic Călăul.

Genul de nefericit care îşi satisface bestialitatea când poate să înfricoşeze, să atace, să schilodească oameni lipsiţi de apărare. N-are trese pe mantaua kaki. Habar n-am dacă e ofiţer sau sergent.

Nici cam câţi ani are n-aş putea să spun. După cum nu cred că are vreo legătură cu faptul că noi suntem germani. L-am văzut lovind nişte ucrainence cu lovituri de cizmă fără niciun motiv. Parcă se hrăneşte din suferinţa victimelor.

Cu cât ne loveşte mai tare şi ne aude icnind, cu atât faţa i se lărgeşte a zâmbet. Suntem câţiva care i-am trezit interesul în mod special.

Ne-a aliniat în prima zi, ne-a strigat numele şi ne-a zis numărul la care vom fi apelaţi până la plecarea acasă sau la „casa veşnică". Pe Silviu, pe mine şi pe câţiva şvabi ne-a urât din prima clipă. Ne-a scos din rând şi a început să ne reproşeze aiureli.

Lui Silviu i-a spus „Nemţachiî idisiuda!“. Silviu nu ştia ce să facă şi Fritz (da, Fritz care locuieşte la Barieră e cu noi) a strigat: „Du-te la el!“. Silviu a făcut doi paşi în faţă şi Acvila a început să facă spume la gură. Nu înţelegeam niciunul nimic, iar Fritz nu îndrăznea nici el să-l întrerupă ca să ne traducă.

Doar atât i-a spus la un moment dat: „A zis să faci stânga împrejur!". Dar i-a spus în germană şi Silviu nu a înţeles exact. Era buimăcit oricum.

 

Fritz i-a arătat rotindu-se el. Moment în care Acvila a început să îi tragă şuturi cu bocancul drept la încheieturile picioarelor. Nu lovea cu furie sau la nimereală...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0476 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.