Doamne si domnite, jupanite si amante ale domnitorilor romani (Cornel Birsan)

Doamne si domnite, jupanite si amante ale domnitorilor romani (Cornel Birsan)
Anul publicării: 2017
Pagini: 712
Format: 15x24
Preț: 85,00 RON
Disponibilitate: în stoc

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Doamne si domnite, jupanite si amante ale domnitorilor romani - Cornel Birsan

 
Domnia lui Vasile Lupu (1634-1653)
 
Spre deosebire de Matei Basarab, Vasile Lupu, încă din tinereţe, s-a dovedit contestatar al Domnitorilor Moldovei şi pretendent la scaun. Primul conflict l-a avut cu naşul său de cununie, Gaspar Graziani, domn al Moldovei între anii 1619-1620, când acuzat de bani lipsa în visterie, a fost arestat, închis şi schingiuit de către călău cu fierul încins.
 
In anul 1631 a contestat la Constantinopol, fiind în fruntea unei delegaţii boiereşti moldave, numirea lui Alexandru Iliaş ca Domn al Ţării Româneşti. După numirea lui Alexandru Iliaş ca domn, scăpând însă de pedeapsa prin executare, Vasile Lupu a devenit conducătorul boierilor moldoveni opozanţi domnitorului.
 
In anul 1633 a organizat o răscoala împotriva lui Alexandru Iliaş; urmare a conflictelor a fost grav rănit la cap. Boierii moldoveni au încercat să-l reînscăuneze pe Miron Barnovski, dar din cauza unor noi intrigi ale vistierului Lupu, Miron a fost chemat la Poarta Otomană şi executat prin decapitare, la 2 iulie 1633. în această situaţie Moise Movilă a fost numit noul domn al Ţării Moldovei.
 
Urmare altor intrigi făcute de către Vasile Lupu, având de data aceasta şi sprijinul lui Abaza Mehmed, paşa de Nicopole, Moise este mazilit de către turci. în aprilie 1634, Vasile Lupu a fost confirmat ca domn al Moldovei.
 
Domnia lui Vasile Lupu se remarcă printr-o creştere economică de excepţie a ţării, mai ales prin prisma agriculturii, a creşterii animalelor şi a comerţului. Fiind un domnitor excesiv de autoritar care nu ţinea cont de pretenţiile şi opţiunile boierimii moldave, Vasile Lupu şi-a câştigat în faţa Porţii Otomane, legitimitatea domniei.
 
Asemeni lui Matei Basarab, Vasile Lupu a avut meritul ctitoririi, construirii şi refacerii a nenumărate biserici şi mănăstiri din Moldova.
 
Deoarece era foarte circumspect privind soarta şi destinul său, Vasile Lupu a fost iniţiatorul primului serviciu de spionaj din istoria noastră. Avea agenţi în Imperiul Otoman, Hanatul tătăresc, Ţara Românească, Transilvania, Austria, Polonia, Rusia şi alte câteva ţări europene, care-i aduceau la cunoştinţă starea faptelor şi a evenimentelor de moment.
 
Dacă la începutul domniei sale, Vasile Lupu a avut relaţii foarte bune cu Matei Basarab, domnitorul Ţării Româneşti şi cu Gheorghe Râkoczi I, Principele Transilvaniei, în decursul timpului, convenţiile semnate între ei aveau să fie încălcate, dar nu datorită Domnitorului Moldovei!
 
............
 
Doamna Vasilisa Muşat şi amanta Călţuna a lui Vlad Dracul: (1437 - 1442, 1444 - 1447)
 
Vlad al II-lea a fost, la rândul lui, un „copil din flori” al lui Mircea cel Bătrân. Despre viaţa lui înainte de domnie nu sunt prea multe informaţii.
 
Putem însă trage anumite concluzii privind însărcinările sale militare şi strategice trasate de către regele Ungarie, Sigismund de Luxemburg privind paza hotarelor către Ţara Românească. Vlad al II-lea nu era considerat un imigrant în Transilvania din Ţara Românească, avea, pur şi simplu, statutul de rezident, supus al regatului maghiar, căruia i se puteau încredinţa anumite sarcini de mare siguranţă!
 
Mircea cel Bătrân, în perioada anilor 1395-1397, după bătălia de la Rovine, s-a retras în Transilvania, în Ţara Bârsei, pregâtindu-se pentru o nouă intervenţie în Ţara Românească. Este mai mult ca sigur că în această perioadă să fi fost conceput Vlad II.
 
Istoricii străini consideră faptul că Mircea ar fi avut relaţii cu o femeie din familia nobiliară maghiară Tolmay. Altfel nu se explică de ce Vlad II a preferat întotdeauna refugiul său în Transilvania.
 
Această supoziţie se explică foarte clar prin mai multe argumente. în primul rând, reşedinţa lui din Sighişoara, unde s-a născut şi Vlad Ţepeş. In al doilea rând, în anul 1431 la 8 februarie, cu mult înainte de a fi domn al Ţării Româneşti, el se intitulează într-un document...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

62,91 RON
69,90 RON (-10%)
Created in 0.0741 sec