Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului - Alanna Collen

Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului - Alanna Collen
-10%
Preț: 62,91 RON
69,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-587-597-5
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 400
Format: 13x20
Categoria: Ghiduri medicale

DESCRIERE

Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului - Alanna Collen

 
Restul de 90%

În mai 2000, cu doar câteva săptămâni înainte de anunţarea primei schiţe a genomului uman, printre cercetătorii care obişnuiau să-şi petreacă timpul liber în barul de lângă laboratorul Cold Spring Harbor din statul New York a început să circule un carneţel. Entuziasmul începea să ia amploare în privinţa următoarei faze a Proiectului Genomul Uman, în care secvenţa ADN urma să fie împărţită în părţile sale funcţionale - genele.
 
Era un carneţel de pariuri: presupunerile celui mai bine informat grup de pe planetă cu privire la o singură întrebare care-i intriga pe toţi: De câte gene este nevoie pentru a construi un om?
 
Cercetătoarea principală Lee Rowen, care conducea un grup de lucru având ca scop decodificarea cromozomilor 14 şi 15, îşi sorbea berea în timp ce medita la întrebare. Genele dau naştere proteinelor, elementele de bază ale vieţii, iar uriaşa complexitate a fiinţei umane făcea, probabil, ca numărul acestora să fie mare.
 
În orice caz, mult mai mare decât la şoareci, despre care se cunoştea că au 23. 000 de gene, sau decât la grâu, care are 26. 000 de gene. Si, fără îndoială, mult mai mare decât a viermelui Caenorhabditis elegans, specia de laborator favorită a biologilor specializaţi în genetică şi care avea doar 20. 500 de gene.
 
Majoritatea cercetătorilor prognozau un număr de peste 55. 000 de gene - cu un maximum de 150. 000 -, dar cunoştinţele teoretice ale lui Rowen în domeniu o făcuseră să parieze pe cifre mai mici.
 
În acel an, ea a făcut o predicţie de doar 41. 440 de gene, urmată, la un an distanţă, de o a doua predicţie de doar 25. 947 de gene. În 2003, în timp ce numărul real de gene începuse să se contureze - secvenţierea fiind aproape finalizată -Rowen a câştigat.
 
Cifra prezisă de ea a fost cea mai mică dintre toate cele 165 de variante propuse, iar numărătoarea finală a genelor umane a dat o cifră chiar mai mică decât anticipaseră absolut toţi oamenii de ştiinţă...
 
CUPRINS:
 
Dedicaţie 
Epigraf  
 
PROLOG: Vindecare   
INTRODUCERE: Restul de 90%   
 
UNU: Boala secolului XXI   
DOI: Toate bolile încep în intestin    
TREI: Controlul minţii    
PATRU: Microbul egoist    
CINCI: Războiul microbilor   
SASE: Eşti ceea ce ei mănâncă    
ŞAPTE: De la prima respiraţie    
OPT: Reabilitarea microbiană  
CODA: Sănătatea secolului XXI  
EPILOG: Doar 10% Uman  
Referinţe  
Mulţumiri    
Index  
P. S. Gânduri, Interviuri & Mai multe  
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Ghiduri medicale

Created in 0.0560 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.