Dopamina - Daniel Z. Lieberman

Dopamina - Daniel Z. Lieberman
Preț: 55,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-722-350-7
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 336
Format: 14x21

DESCRIERE

Dopamina. Despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotărî soarta omenirii - Daniel Z. Lieberman

 
... ce poate fi mai puternic decât plăcerea?

Dopamina a fost descoperită în creier în 1957 de Kathleen Montagu, o cercetătoare care lucra într-un laborator al Run-well Hospital din apropierea Londrei. La început, dopamina a fost percepută pur şi simplu ca o modalitate prin care corpul produce o substanţă chimică numită norepinefrină - numele atribuit adrenaline! atunci când ea este găsită în creier. Insă oamenii de ştiinţă au început să observe apoi lucruri ciudate.
 
Cu toate că doar 0, 0005% din celulele creierului produc do-pamină - una din două milioane - aceste celule par să exercite o influenţă disproporţionată asupra comportamentului. Participanţii la cercetare au avut senzaţii de plăcere când au activat dopamina şi au depus eforturi serioase pentru a declanşa activarea acestor celule rare.
 
De fapt, în circumstanţele potrivite, este imposibil să rezişti încercării de a activa dopamina mă simt bine. Unii oameni de ştiinţă au botezat dopamina molecu la plăcerii, iar calea urmată în creier de celulele producătoare de dopamină a fost numită circuitul recompensei.

Reputaţia de moleculă a plăcerii a fost consolidată si mai mult de experimentele cu dependenţi de droguri. Cercetătorii le-au injectat acestora un amestec de cocaină şi zahăr radioactiv, ceea ce le-a permis oamenilor de ştiinţă să afle care parte a creierului lor ardea cele mai multe calorii.
 
In timpul în care cocaina intravenoasă îşi făcea efectul, participanţii trebuiau să evalueze cât de euforici se simţeau. Astfel, cercetătorii au descoperit că activitatea mai intensă de pe circuitul recompensei mărea euforia.
 
Pe măsură ce organismul elimina cocaina din creier, activitatea dopaminei scădea, iar euforia dispărea. Studii suplimentare au produs rezultate suplimentare...
 
CUPRINS:
 
Mulţumiri   
Introducere: Sus versus jos    

1.    Iubirea                   
2.    Drogurile   
3.    Dominaţia  
4.    Creativitatea şi nebunia  
5.    Politica       
6.    Progresul              
7.    Armonia         
    
Bibliografie

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0484 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.