Dosarele Securitatii. Marian Munteanu, de la sursa „Ioan“ la liderul din Piata Universitatii (vol. 1)

Dosarele Securitatii. Marian Munteanu, de la sursa „Ioan“ la liderul din Piata Universitatii (vol. 1)
Preț: 25,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 256
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Dosarele Securitatii. Marian Munteanu, de la sursa „Ioan“ la liderul din Piata Universitatii (vol. 1) - Ramona Ursu

 
Când am publicat, în 8 iunie 2016, în exclusivitate, în ziarul „Adevărul“, dosarul lui Marian Munteanu de la Securitate, în care apare ca sursa „Ioan“, fără să dau niciun fel de verdict (nici nu aveam cum, eu doar am publicat, ca jurnalist, acest dosar așa cum este el păstrat în arhiva CNSAS), am primit sute de mesaje prin care am fost pusă la zid.
 
Puțini au fost, atunci, de partea mea, înțelegând exact demersul jurnalistic. Cei mai mulți mi-au spus: cum mi-am permis să scriu ceva rău despre fostul lider din Piața Universității? Nu mi se aduceau argumente solide care să demonteze cele scrise de mine, ci doar mi se spunea că nu aveam dreptul să mă ating, în niciun fel, de „Mesia“ din timpul „Golaniadei“.
 
Din carte:
 
„OGLINDA" DOSARULUI „IOAN"

Pentru îndeplinirea obiectivelor din planul de măsuri redactat în li aprilie 1988, colonelul David Nicolae şi locotenentul Gheorghiu Constantin le explică punctual şefilor Securităţii, în acelaşi document, resursele de care urmează să se folosească.
 
Este momentul în care apar „în scenă" sursa „loan" „din legătura noastră, şi sursa «Felicia», din legătura Direcţiei a m-a, Serviciul 10".
 
Cele două persoane de sprijin, se mai arată în document, urmau să fie folosite pentru a semnala cinci lucruri esenţiale referitoare la profesorul portughez:

• „Activitatea şi comportarea lui «Jean» la Universitate (dacă respectă programul, cu cine se afla în raporturi mai apropiate dintre studenţi şi cadre didactice, ce probleme abordează în discuţii).
 
•    Competenţa profesională.
 
•    Dacă este preocupat să obţină date despre activitatea şi relaţiile colegilor săi de catedră ori despre alte persoane şi domenii de activitate. Convingerile sale politice, atitudinea faţă de ţara noastră, precum şi comentariile, aprecierile ce le face cu prilejul diverselor evenimente.
 
•    Cercul de relaţii şi cunoştinţele obiectivului, din afara facultăţii, inclusiv în rândul unor cetăţeni străini aflaţi pentru diferite perioade de timp în ţara noastră.
 
•    Ce probleme abordează la cursuri în discuţii cu studenţii, dacă introduce în ţară materiale cu conţinut denigrator şi le difuzează, cui anume şi în ce împrejurări, ori dacă în mod direct sau subtil face apologia modului de viaţă occidental, eventuale vicii sau pasiuni care-l caracterizează".
 
Prima măsură, de care răspundea direct locotenentul Gheorghiu Constantin, urma să fie pusă în aplicare până în 20 aprilie 1988.
 
Intr-adevăr, ofiţerul Gheorghiu, aşa cum se angajase în faţa superiorilor săi, şi-a îndeplinit bine primul obiectiv, astfel că, in 19 aprilie 1988, primeşte de la „Ioan" o notă prin care sursa oferea, punctual, cele cinci informaţii esenţiale despre profesorul Pires, aşa cum se stabilise în planul de măsuri din D. U. I. „Jean".
 
Această notă informativă semnată de „Ioan" se regăseşte, în original, în dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu, conform căruia el primise acest nume conspirativ, cât şi în dosarul prin care era urmărit profesorul de limba portugheză. Securiştii fac, însă, menţiunea că informarea ataşată în dosarul lui Pires este o copie...
 
 
CUPRINS:
 
Democraţia după Matei  
 
PARTEA ÎNTÂI
1.    Intâlnirea    
2.    O luptă cât un război civil    
3.    Revederea „cu bine" din Dosarul Mineriadei   
4.    „Pactul cu diavolul" al iui Munteanu    
5.    Cozma, stăpânul închisorilor    
6.    Fila lipsă    
 
PARTEA A DOUA
7.    Marian Munteanu - dosarul de la Securitate 
8.    Ţinta: un lector portughez    
9.    Racolarea    
10.    Notele informative ale lui „Ioan"  
11.    Plecarea şi revenirea „Obiectivului «Jean»"   
12.    „Ce facem cu sursa?"   
13.    Vizita în China
 
...............
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0460 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.