Dosarele Securitatii - Marian Munteanu si Miron Cozma versus Piata Universitatii

Dosarele Securitatii - Marian Munteanu si Miron Cozma versus Piata Universitatii
Preț: 50,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-8782-35-5
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 572
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Dosarele Securitatii - Marian Munteanu si Miron Cozma versus Piata Universitatii - Ramona Ursu

 
... in octombrie 2016, la patru luni după ce am publicat dosarul lui Marian Munteanu, CNSAS a făcut publică adeverința din care aflăm că documentele sunt valide, că fostul lider din Piața Universității, deși nu a colaborat în sensul legii, a scris și semnat cu mâna lui atât angajamentul prin care a primit numele conspirativ „Ioan“, cât și notele informative, dar și că, în schimbul acestui „efort“, a primit 500 de lei de la Securitate.
 
Așa că ceea ce mi-a spus Munteanu în interviul pe care mi l-a acordat înainte de publicarea în ziar a dosarului său, anume că acesta este o invenție, o făcătură, s-a dovedit a fi doar o minciună.
 
Din carte:
 
„OGLINDA" DOSARULUI „IOAN"
 
Pentru îndeplinirea obiectivelor din planul de măsuri redactat în 11 aprilie 1988, colonelul David Nicolae şi locotenentul Gheorghiu Constantin le explică punctual şefilor Securităţii, în acelaşi document, resursele de care urmează să se folosească.
 
Este momentul în care apar „în scenă" sursa Joan" „din legătura noastră, şi sursa «Felicia», din legătura Direcţiei a III-a. Serviciul 10". Cele două persoane de sprijin, se mai arată în document, urmau să fie folosite pentru a semnala cinci lucruri esenţiale referitoare la profesorul portughez:
 
•    „Activitatea şi comportarea lui «Jean» la Universitate (dacă respectă programul, cu cine se află în raporturi mai apropiate dintre studenţi şi cadre didactice, ce probleme abordează în discuţii).
 
•    Competenţa profesională.
 
•    Dacă este preocupat să obţină date despre activitatea şi relaţiile colegilor săi de catedră ori despre alte persoane şi domenii de activitate. Convingerile sale politice, atitudinea faţă de ţara noastră, precum şi comentariile, aprecierile ce le face cu prilejul diverselor evenimente.
 
•    Cercul de relaţii şi cunoştinţele obiectivului, din afara facultăţii, inclusiv în rândul unor cetăţeni străini aflaţi pentru diferite perioade de timp în ţara noastră.
 
•    Ce probleme abordează la cursuri în discuţii cu studenţii, dacă introduce în ţară materiale cu conţinut denigrator şi le difuzează, cui anume şi în ce împrejurări, ori dacă în mod direct sau subtil face apologia modului de viaţă occidental, eventuale vicii sau pasiuni care-l caracterizează".
 
.........
 
De ce spuneţi că Revoluţia la care aţi participat dumneavoastră nu a învins?

Pentru că Revoluţia la care am participat eu a fost, în mintea şi în fiinţa mea, profund anticomunistă, dar comunismul a rămas în picioare. Trăim o formă de neocomunism, ascuns cu titlul de socialism.
 
Partidele aşa-zis socialiste au în compoziţie un număr covârşitor de foşti comunişti. Preşedintele ţării, Ion Iliescu, acoliţii lui, foşti activişti de partid, au fost şi sunt în continuare în structurile Puterii, PSD e în continuare la ordinea zilei.
 
Din acest punct de vedere, n-am învins. E adevărat, datorită co juncturii europene şi, totuşi, a curajului pe care o bună parte din oameni l-au avut, s-a ajuns la schimbări relativ majore în viaţa societăţii.
 
Libertatea cuvântului e un câs tig autentic, numai că şi asta a născut monştri, pe care vedem zilnic fie în presa scrisă, fie în televiziune, fie pe Facebook, şi nu numai...
 
... ceva m-a oprit să mă duc în Piaţa Universităţii şi acest ceva vi-l povestesc acum. Dacă ţineţi minte, conducătorii Pieţei Universităţii doreau foarte mult să aibă un dialog cu Ion Iliescu, care refuza întâlnirea cu ei.
 
Vorbim despre momentul de după alegerile din 20 mai 1990, când Iliescu fusese ales preşedinte. Era absurd să nu dorească preşedintele Iliescu să discute cu o mişcare atât de intensă.
 
Atunci, împreună cu Andrei Pleşu şi cu Mircea Di-nescu, ne-am dus la Iliescu şi l-am convins cu argumente şi în forţă, ca să zic aşa, să accepte dialogul. Lucru pe care l-a făcut.
 
Drept pentru care, ceilalţi doi m-au rugat pe mine să merg să discut şi să transmit acest mesaj domnului Marian Munteanu. M-am dus, era pentru prima oară când îl întâlneam, şi ¡-am transmis lucrul acesta.
 
Nu pot reproduce mot â mot ceea ce mi-a spus, pentru că au fost lucruri dure, de genul: „Dar cine eşti dumneata să vii să-mi spui mie asta?".
 
I-am răspuns: „Nu contează cine sunt, am venit, ca nimeni dacă vreţi, să vă transmit un mesaj, pentru care aţi făcut atâtea diligenţe". A urmat aceeaşi manieră de adresare din partea lui. Enervat şi eu, la rândul meu, l-am întrebat un lucru, cerându-i un răspuns imediat...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Democraţia după Matei    
Prima libertate. Puiul de om   
Libertatea de acum. Spovedanie   
Libertatea ideală 
 
PARTEA ÎNTÂI
1.    Intâlnirea    
2.    O luptă cât un război civil    1
3.    Revederea „cu bine" din Dosarul Mineriadei    
4.    „Pactul cu diavolul" al lui Munteanu  
5.    Cozma, stăpânul închisorilor   
6.    Fila lipsă  
 
PARTEA A DOUA
7.    Marian Munteanu - dosarul de la Securitate 
8.    Ţinta: un lector portughez    
9.    Racolarea   
10.   Notele informative ale lui „Ioan"   
11.   Plecarea şi revenirea „Obiectivului «Jean»"  
12.   „Ce facem cu sursa?"   
13.   Vizita în China  
14.   „Spovedania" despre Petre Ţuţea, „bătrânul extrem de orgolios"
 
.........
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0429 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.