Dosarele Securitatii. Miron Cozma, de la sursa „Paul“ la „Luceafarul huilei“ (vol. 2)

Dosarele Securitatii. Miron Cozma, de la sursa „Paul“ la „Luceafarul huilei“ (vol. 2)
Preț: 25,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 256
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Dosarele Securitatii. Miron Cozma, de la sursa „Paul“ la „Luceafarul huilei“ (vol. 2) - Ramona Ursu

 
În 13 iunie 2016, tot în exclusivitate, tot în ziarul „Adevărul“, am publicat și dosarul de la Securitate al lui Miron Cozma. În cazul lui, CNSAS deja se pronunțase. Verdictul era la fel ca la Munteanu.
 
Cozma nu a colaborat în sensul legii cu Securitatea, adică nu a făcut poliție politică, dar a scris și semnat angajamentul prin care a devenit sursa „Paul“ și a dat note informative despre mineri, colegi de-ai lui. Spre deosebire de „Mesia“ de la Universitate, „Luceafărul huilei“ nu a primit, însă, bani pentru informațiile cu care i-a ajutat pe securiști...
 
Fragmente:
 
CNSAS: MIRON COZMA A FOST, TIMP DE ŞASE ANI, SURSA „PAUL" A SECURITĂŢII

Dosarul de ia Securitate al iui Miron Cozma, în care apare ca persoana de sprijin „Paul", a fost verificat, timp de trei ani, de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhi-^lor Securităţii.
 
Verificările s-au făcut ca urmare a sesi-zării venite, în 2012, din partea organizaţiei „Forţa Civică" si au stabilit că dosarul este valid şi că Miron Cozma a scris, pentru Securitatea lui Ceauşescu, timp de şase ani, notele informative sub numele conspirativ „Paul" fără a i se putea atribui calitatea de „colaborator în sensul legii".

Mai exact, comisia care a evaluat dosarul lui Cozma a arătat că acesta „a furnizat informaţii Securităţii, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale aie omului, dar prin care nu s-au denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist condiţii impuse cumulativ de OUG 24/2008".
 
„Potrivit art 2, lit b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, ca-liatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii «prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului»", se arată în adeverinţa emisă de CNSAS, în 8 decembrie 2015, după cei aproape patru ani de studiere a dosarului Miron Cozma.
 
De altfel, în adeverinţa eliberată de CNSAS în decembrie 2015, necontestată de Miron Cozma în termenul legal, membrii comisiei de analiză a Dosarului „Paul" au dat mai multe exemple din notele informative semnate sub acest nume conspirativ.
 
Deşi Cozma le-a dat securiş-tilor informaţii legate de viaţa profesională, dar şi privată a mai multor persoane cu care, într-un fel sau altul, inter-acţiona, specialiştii CNSAS arată că, în baza legislaţiei actuale, acesta nu poate fi acuzat că a făcut poliţie politică.
 
Pentru a nu exista, însă, confuzii în privinţa veridicităţii dosarului de la Securitate al lui Miron Cozma, în adeverinţa eliberată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este inclusă şi opinia concurentă a secretarului Colegiului CNSAS, profesorul Corneliu Turianu, prin care se explică faptul că „exprimarea corectă este următoarea: domnul Cozma Miron a furnizat informaţii Securităţii, care au vizat îngrădirea drepturilor fundamentale ale omului, dar prin care nu s-au denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, pentru a fi sesizată instanţa în vederea aprecierii asupra calităţii de colaborator al Securităţii"...
 
 
CUPRINS:
 
Singurătatea de care am avut nevoie  
 
PARTEA ÎNTÂI
1.    Miron Cozma, „Paul" al Securităţii    
2.    „Subsemnatul Cozma Miron mă angajez să sprijin organele de Securitate"  
3.    Notele informative ale lui „Paul"   
 
PARTEA A DOUA
4.    „Paul" alege „prietenia" cu PCR   
5.    „Nu s-a lucrat corespunzător în instruirea colaboratorului"  
6.    „Eu, angajament?"   
7.    CNSAS: Miron Cozma a fost, timp de şase ani, sursa „Paul" a Securităţii  
 
PARTEA A TREIA
8.    „Golanii" din Piaţa Universităţii. Idealiştii Revoluţiei
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0586 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.