Dragoste sau sclavie? Manifestul eliberarii afective

DESCRIERE
Dragoste sau sclavie? Manifestul eliberarii afective - Walter Riso
... psihologul Walter Riso pledează pentru eliberarea de convingerile distructive care asociază dragostea cu suferința:
1. Dacă iubești, trebuie să fii obsedat.
2. Dacă iubești, trebuie să renunți la propria identitate.
3. Dacă iubești, trebuie să îți fie teamă să nu îți pierzi partenerul.
4. Dacă iubești, trebuie să devii un sclav.
Lucrarea este formată din patru capitole care demontează cele patru convingeri de mai sus. Autorul pornește de la numeroase exemple din rândul clienților pe care i-a ajutat prin psihoterapie, demonstrând că iubirea opresivă și sufocantă este o problemă ce trebuie rezolvată.
Oricine își dorește o relație echilibrată va găsi în cartea sa sprijinul și instrumentele necesare pentru a se elibera de povara dependenței afective.
Fragmente:
Îndrăgostiții de dragoste: „Ești drogul meu preferat“
Dacă îndepărtăm aura de transcendență și lăsăm totul în mâinile biochimiei, putem vedea că procesul de îndrăgostire se aseamănă foarte mult cu anumite boli mintale, cum ar fi, de exemplu, mania, hipomania, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările de control al impulsurilor și dependența de droguri.
În toate aceste afecțiuni, un cocteil biologic de substanțe activează circuitele fiziologice de recompensă și zonele cerebrale legate de motivație.
Dopamina, feniletilamina și norepinefrina sunt unii dintre neurotransmițătorii responsabili pentru sentimentul de energie, euforie și insistență comportamentală pe care îl au în comun îndrăgostiții frenetici și unii dintre subiecții care prezintă tulburări psihologice.
Poate că o să vină o vreme în care „ziua iubirii și a prieteniei“ sau „Ziua Îndrăgostiților“ o să fi e numită „Ziua Dopaminei“, în cinstea acestui neurotransmițător care produce atâta plăcere și satisfacție. Și cel mai interesant: nu trebuie să-l cumpărăm, există deja în structura noastră.
REALITATEA ÎNDRĂGOSTIRII
Faptul că îndrăgostirea funcționează ca un drog intrinsec este pe zi ce trece tot mai acceptat, în măsura în care creează dependență (atunci când ne lovește avem senzația că nu mai putem să trăim fără ea), toleranță (ne simțim nesatisfăcuți și ne dorim întotdeauna mai mult) și abstinență (dacă se termină, organismul nostru este perturbat și suferă).
Dar biologia este foarte inteligentă și nu ne dă voie să devenim prea dependenți, pentru că, după un timp, creierul ar fi distrus de atâta stimulare intensă.
Așadar, dragostea pasională are o durată limitată în timp (deși recunosc faptul că uneori se întâlnesc și excepții). Cercetările efectuate asupra mai multor culturi coincid: faza activă a îndrăgostirii durează între optsprezece și treizeci de luni.
Nu că am trece de la extaz la depresie, dar nebunia se mai domolește și se adaptează unei realități mai puțin amețitoare: montagne russe-ul intră în linie dreaptă și încetinește...
…………
... in frământările îndrăgostirii, organismul nostru face ce vrea, sau, mai bine zis, natura umană lucrează după cum consideră ea că este mai bine și mai confortabil pentru supraviețuirea speciei. Ca și cum ar spune: „Dumneavoastră v-ați luat deja doza, doamnă.
Ce trebuie să faceți acum este să construiți o relație emoțională, pentru care să vă mai puneți și capul la contribuție. Dacă nu, pentru ce am mai lucrat milioane de ani să dezvolt mintea umană? Folosiți-o!“.
Pacienta mea refuza să o folosească. Îi displăcea total o dragoste gândită și mai puțin exuberantă. Ceea ce își dorea era o ploaie de emoții, fl uturi în stomac și să saliveze după partener ca și cum ar fi suferit de o leziune cerebrală.
Trăia ca o dependentă, sărind de la o relație la alta, până când pasiunea îndrăgostirii se stingea în fi ecare dintre ele. Obișnuia să-mi spună: „Am probleme în dragoste, nu găsesc persoana potrivită“.
Și era adevărat că nu înțelegea: idealizase o „stare biochimică“ trecătoare și aștepta într-un mod pueril ca acea stare febrilă a pasiunii să devină o unire eternă cu un sufl et pereche inexistent...
CUPRINS
Introducere
I. A iubi neobsesiv. Nu mă înnebunești, doar mă înfierbânți
Cei ce iubesc prea mult suferă pe măsură: „Te vreau mai mult, pe zi ce trece tot mai mult“
Îndrăgostiții de dragoste:„Ești drogul meu preferat“
Realitatea îndrăgostirii
Iubirea pasională afișată: poezii și cântece
Cum să identifi căm starea de îndrăgostire
Idealizarea
Dependența / atracția sexuală
Exclusivitatea radicală
Iluzia permanenței
Gânduri obsesive
Expunerea la riscuri iraționale
Imperiul simțurilor: „Îmi ocupi întreaga fi ință și minte“
Mirosul exacerbat
Iluzia exacerbată
Memoria exacerbată
Erotismul absolut: Când dragostea se stabilește de la talie în jos
Pasiune obsesivă versus pasiune armonioasă: Este posibil să calmezi și să moderezi entuziasmul amoros?
…………
Categorii
-Edituri
-Comandă specială
-Top
-Promoţii
-- 107,10 RONPRP: 119,00 RON
- 68,62 RONPRP: 73,00 RON
- 53,10 RONPRP: 59,00 RON
În curând...
-Promo
-Accesul clienţilor
-Promo
-Cărţi noi
-- 45,00 RON
- 107,10 RONPRP: 119,00 RON
- 68,62 RONPRP: 73,00 RON
REVIEW-URI