Coșul dvs este gol.
Ați uitat parola?
Nu aveți cont? Creați-l!

Dreptul Asigurarilor

Dreptul Asigurarilor
ISBN: 749-700-0
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 370
Format: 13x20
25,00 RON
Disponibilitate: stoc epuizat
stoc epuizat

DESCRIERE

....''Dreptul Asigurarilor''


...mai mult ca oricând, la dezintegrarea dreptului privat în domenii funcţionale care au devenit cele mai dinamice ramuri ale dreptului: dreptul muncii, dreptul mediului, dreptul informaţiei, dreptul asigurărilor etc.

Principalele lor caracteristici sunt o abordare funcţională, pragmatică, non-dogmatică şi o combinaţie între aspecte de drept privat şi de drept public. Maniera în care este abordat azi dreptul privat în general este pragmatică, mai puţin dogmatică şi deductivă; se acordă mai multă atenţie consecinţelor, regulilor şi deciziilor juridice.

Nu se mai acordă o atenţie atât de mare textelor, în special codurilor, iar accentul cade mai degrabă pe alţi formanţi juridici, instituţii juridice, actori juridici (legislatori, „oameni ai legii”) şi pe strategiile lor, cu alte cuvinte pe dreptul în practică. Nu în ultimul rând, în dreptul actual nu se mai ţine seamă în aceeaşi măsură de graniţele tradiţionale dintre discipline (dintre dreptul public şi cel privat, dintre drept şi ştiinţele sociale).

.................

Cu toate aceste actuale caracteristici ale dreptului privat în general, succint prezentate, nu trebuie uitată esenţa, şi anume aceea că dreptul are nevoie de substanţă şi de formă în măsuri legale. De aceea, găsirea unui echilibru satisfăcător între formă şi substanţă, între argumentele formale şi cele substanţiale, este aşa cum s-a spus, marea provocare cu care se confruntă acum dreptul privat.

Obiectul de studiu al multora dintre teoreticienii dreptului este dreptul pozitiv al propriei ţări. Aceştia studiază felul în care trebuie rezolvat, în cadrul sistemului de drept respectiv, un anumit caz (care este legea aplicabilă), cum poate fi poziţionată în sistem o nouă decizie luată de o instanţă, de regulă de Înalta Curte, şi cum poate fi gândit mai departe un sistem juridic.

De aceea, pentru un teoretician de drept privat cea mai specifică şi mai prestigioasă activitate este aceea de a scrie un manual (sau o adnotare) cu privire la o anumită parte a dreptului. Cu cât manualul este mai utilizat de instanţele de judecată, cu atât succesul autorului este mai mare. Mulţi teoreticieni doresc să scrie despre ceea ce este util în practică.

Legislatorul furnizează reguli distincte, teoreticienii le determină implicaţiile lor practice, iar instanţele decid ce semnifică fiecare regulă distinctă în cazuri specifice. În lumea academică există dezbateri foarte aprinse, a căror miză este concepută mai degrabă prin prisma reputaţiei: cine este capabil să ofere o descriere adecvată a legii, cu privire la o anumită chestiune, şi mai puţin sau deloc aduce în discuţie preferinţele normative, politice şi economice subiacente.

Totodată, se uită ca în miezul acestor dezbateri să se afle consecinţele concrete a menţinerii ori modificării unor reguli distincte, ba mai mult, se insistă pe clarificarea conceptelor şi pe stabilirea locului lor în sistemul dreptului.

Autor: Gheorghe Botea

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cursuri universitare - Cele mai vândute cărți

Categorii

Edituri

Top

Promoţii

Parteneri

SC REALCONS SRL
www.libraronline.ro

Promo

Dezvaluiri
Agenda Medicala 2018

Comenzi telefonice

Telefonul clientului:
0722.546.544
Program:
L-V:9.00-17.30

Newsletter

Accesul clienţilor

Promo

Yoga - O calatorie in cautarea sinelui
Metoda de nastere prin yoga

Cărţi noi

Asistenţă online

asistenta Suntem deconectați
Created in 0.6086 sec
loader
Caut in catalog...
loader