Drumul Rusiei. Ambasador la Moscova - Rudiger von Fritsch

Drumul Rusiei. Ambasador la Moscova - Rudiger von Fritsch
-8%
Preț: 110,40 RON
120,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-1089-4
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 456
Format: 15x23
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Drumul Rusiei. Ambasador la Moscova - Rudiger von Fritsch

 
„Cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului al XX-lea"
Poporul din Uniunea Sovietică şi apoi Rusia a trăit într-un mod complet diferit faţă de noi evenimentele de la sfârşitul anilor 1980 din zona de influenţă sovietică. La începutul anilor 1990, nu doar statele-satelit ale Uniunii Sovietice au luat-o fiecare pe propriul drum. Marginile imperiului s-au desprins şi s-au dezis de dominaţia Moscovei, iar în final chiar şi „carnea din propria carne“ a procedat astfel, Belarus şi Ucraina.
 
Rusia a rămas complet singură.
Ce a însemnat această evoluţie pentru imaginea de sine a Rusiei devine clar într-o declaraţie a lui Vladimir Putin, care a numit dezintegrarea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea“. De asemenea, arată şi ce este cel mai important pentru Vladimir Putin, legat de Rusia, şi pentru mulţi alţii: să fie o mare putere.
 
Prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost un dezechilibru nemaiauzit, pierderea unei puteri reale, o traumă profundă. În cei 35 de ani de carieră diplomatică, aproape niciodată nu am fost sfătuit atât de insistent de reprezentanţi ai ţării gazdă să privesc evoluţiile şi evenimentele dintr-o perspectivă psihologică. „Rusia suferă de dureri ale membrelor fantomă“, a spus odată Henry Kissinger. Da, aşa stau lucrurile, a recunoscut faţă de mine un interlocutor rus, apropiat de cercul puterii. „Suferim, cel puţin, de sentimente fantomă.“

Pentru a înţelege punctul de vedere al Rusiei - nu numai al preşedintelui -, este important să ţinem cont de faptul că, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, nu s-a încheiat doar regimul comunist, ci s-a destrămat şi vechiul Imperiu Rus. Poate că Uniunea Sovietică a fost o ţară reorientată ideologic, însă sub aspect geografic şi al puterii politice era identică cu Imperiul Rus.
 
Căderea ei nu a însemnat doar o micşorare a teritoriului unei puteri mondiale: de la o zi la alta, importante centre economice şi industriale s-au situat dincolo de noile frontiere, în state noi, iar forţele militare şi bazele lor se aflau în străinătate. Nu în ultimul rând, au fost afectate şi legăturile de rudenie şi amintirile personale...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Stiinte politice

Created in 0.0519 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.