Dupa 25 de ani. Evaluari si reevaluari istoriografice privind comunismul (Cosmin Budeanca)

Dupa 25 de ani. Evaluari si reevaluari istoriografice privind comunismul (Cosmin Budeanca)
-20%
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 416
Format: 16x23
Categoria: Stiinte politice
Preț: 36,00 RON
45,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Dupa 25 de ani. Evaluari si reevaluari istoriografice privind comunismul (Cosmin Budeanca)

 
... părintele Satterthwaite a început prin a spune că Biserica Angliei a fost încântată că Biserica Ortodoxă Română a trimis reprezentanţi la deschiderea Conferinţei de la Lambeth, din 1958. Justinian a precizat că a dorit să vină el însuşi, împreună cu un profesor, dar, întrucât niciun alt patriarh nu a fost prezent, a trimis un mitropolit.
 
Apoi a subliniat dorinţa sa ca cele două Biserici să aibă relaţii bune, continuând activitatea Patriarhului Miron, iar înţelegerea va fi mai bună dacă numărul contactelor va creşte.
 
In continuare, discuţia s-a oprit la comunicatul de la Lambeth, care a fost tradus, iar Preafericitul l-a urmărit cu atenţie. El le-a cerut teologilor români să îl studieze.
 
In plus, a spus că a fost impresionat de enciclică şi de conţinutul general al comunicatului şi a salutat dorinţa unor relaţii mai strânse cu lumea ortodoxă. Ierarhul a apreciat şi intenţia anglicană de a reforma calendarul în vederea includerii unor noi sfinţi, fără a se opri la Reformă.
 
Justinian a menţionat vizita arhiepiscopului de Canterbury în Japonia, spunând că, dacă arhiepiscopul poate merge în Japonia, în afara Commonwealth-ului, poate ar putea fi convins să viziteze şi alte ţări. A întrebat de două ori dacă acesta ar putea merge la Ierusalim cu prilejul Paştelui ortodox.
 
Satterthwaite a precizat că în acel moment nu se poate, întrucât agenda ierarhului anglican era plină, stabilită cu luni înainte. Patriarhul a răspuns că românii s-ar bucura foarte mult dacă arhiepiscopul ar putea vizita Bucureştiul şi ar cunoaşte Biserica Ortodoxă Română.
 
Preotul anglican notează în continuare: „am crezut la început că glumeşte, dar a spus că o vizită de răspuns este într-adevăr necesară întrucât Patriarhul Miron a fost în Anglia”.
 
O asemenea iniţiativă a fost o surpriză pentru oaspete, având în vedere contextul politic al lansării acestei invitaţii: pe plan intern, valul de arestări din 1958, care a inclus şi numeroşi teologi (clerici şi laici), iar pe plan extern, începutul unei campanii antireligioase în Uniunea Sovietică.
 
Patriarhul s-a referit apoi la participarea anglicană la Consiliul Mondial al Bisericilor, iar interlocutorul său a arătat faptul că anglicanii speră într-o contribuţie mai mare din partea Bisericii Ortodoxe, deoarece fără Bisericile Răsăritene Consiliul Mondial al Bisericilor ar fi unilateral.
 
Spre uimirea lui Satterthwaite, Justinian a spus: „bănuiesc că nu vă aşteptaţi să mă găsiţi aici, crezând că am fost arestat!”.
 
Anglicanul a răspuns că a fost imposibil să creadă că se poate acest lucru atunci când a cerut o audienţă la venirea la Bucureşti, adăugând că scopul său nu este spionajul ecleziastic, ci întărirea relaţiilor anglicano-ortodoxe.
 
Această afirmaţie l-a făcut pe Preafericit să râdă...
 
 
CUPRINS:
 
Prezentarea autorilor 
Cuvânt-înainte 
 
EVOLUŢII POLITICE ŞI SERVICII SECRETE
 
„Un adevăr incomod...” Câteva aspecte mai puţin cimoscute din relaţiile ambasadorului american David Funderburk cu autorităţile comuniste din România între anii 1981-1983 (Cercet. dr. Denisa Florentina BODEANU) 
 
Despre rolul poliţiei secrete în evoluţia sistemului comunist polonez. Un model de interpretare (Prof. univ. dr. habilit. Krzysztof BRZECHCZYN) 
 
Combinaţii operative ale serviciilor secrete maghiare îndreptate împotriva Vaticanului cu conexiuni româneşti (1955-1975) (Cercet. BANDI Istvân) 
 
Capitalul colaboraţionist - transformarea capitalurilor. Un posibil cadru de interpretare pentru analiza colaborării cu serviciile de securitate din fostele ţări socialiste (Cercet. dr. SLACHTA Krisztina) 
 
EVOLUŢII ECONOMICE, SOCIALE, CULTURALE ŞI RELIGIOASE
 
Imprumuturile României comuniste de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Conf. univ. dr. Ilarion ŢIU)
 
Clişee staliniste la sârbii din România (1948-1951). Studiu de caz: „Kultumi uputnik” - „îndrumătorul cultural” (Cercet. dr. Miodrag MILIN) 
 
Germanii din România în anii regimului comimist. Retrospectivă istoriografică (Cercet. dr. Vasile CIOBANU) 
 
Cenzura comunistă. Evaluări istoriografice (Prof. univ. dr. Ion ZAINEA) 
 
Enciclopedia sovietică moldovenească. între politică, ideologie şi ştiinţă (Lect. univ. dr. Ion Vaier XENOFONTOV)
 
„... Frumoase-s nunţile-n Colhoz...” sau despre mariaj în mediul rural sovietic (1960-1980) (Cercet. dr. Lidia PRISAC)
 
...............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0526 sec