Dupa ani si ani - Adrian Ordean

Dupa ani si ani - Adrian Ordean
Preț: 55,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-8597-21-8
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 430
Format: 15x21
Categoria: Biografii

DESCRIERE

Dupa ani si ani. Povestiri din spatele scenei - Adrian Ordean

 
Mai norocos decât alţii
 
AM AVUT NOROC. Am fost mai norocos decât alţii, doar şi pentru simplul fapt că mi-am văzut ţara de la un capăt la altul în timpul turneelor. Am văzut, cu alte ocazii şi un sfert din globul pământesc. Am urcat pe toate scenele posibile: de pe podiumul de lângă catedră, singur cu vioara şi pupitrul de note în faţă, cu „doamna" alături, pe scenei, mai încăpătoare, cu orchestra liceului şi, mai departe, cu trupele cu care am cântat.
 
Pe scenele din casele de cultură ale sindicatelor, săli de sport, stadioane şi pieţe publice... pentru că acolo am vrut să fiu dintotdeauna şi acolo, pe scenă, mi-am trăit aproape o jumătate din viaţă, dacă mai pun la socoteală şi repetiţiile, probele şi orele de studio.
 
Acolo, pe scenă, e locul unde spectatorul te poate evalua şi te poate iubi sau te poate urî, te poate aplauda sau te poate fluiera. Cel mai important lucru din tot mecanismul care angrenează viaţa unui artist este spectatorul. El decide. Trupe precum Stereo, Riff, Grup 74, Sens Unic, Roşu şi Negru, Compact, Schimbul 3, Sfinx, Pact, în care am cântat, au existat datorită celor pe care i-am convins să vină la spectacolele noastre, să plătească bilet, iar din acest motiv, spectatorii sunt, în ceea ce mă priveşte, pe primul loc în topul celor mai mari împliniri profesionale.
 
La 60 de ani încă nu m-am hotărât să trag linia. E prea mult de vorbit despre ce am făcut, ce am făcut bine, ce nu am făcut bine, bucurii, dezamăgiri, etc. Aş putea scrie ceva rânduri. E o idee. Aşă că, ajutat de respectul pe care mi-l poartă unii şi de veninul celor care nu mă suportă, încă mai merg înainte...
 
.........
 
... nu ştiu dacă aveţi idee cum sunt primii ani de studiu la vioară, mai ales primul... De coşmar. Tragi cu arcuşul peste corzi note lungi, cale de patru anotimpuri, timp în care trebuie să începi să controlezi vibraţia sunetului, pentru ca, în final, să treci de la scârţâielile cumplite şi enervante la acel sunet minunat şi unic al acestui fabulos instrument.
 
E unul dintre cele mai grele instrumente, poate cel mai greu. Este o adevărată luptă să îl poţi „cuceri", că de învins e poate imposibil, dar odată ce începi să-l simţi şi să-l stăpâneşti, gata, nu-l mai laşi din mână!

Dacă priviţi gâtul unei chitare, observaţi că există acolo nişte repere, sunt nişte taste de metal încrustate în limba de lemn a gâtului, iar în spaţiile create între ele, tu trebuie să pui degetul; la pian apeşi cu degetul pe clape. Gâtul viorii este neted şi lucios, fără nicîun reper.
 
Pui degetul pe acolo pe unde ar trebui să fie locul unei note muzicale în raport cu coarda liberă şi reglezi înălţimea corectă a intervalului mutând degetele mai sus sau mai jos pe limba viorii, punând urechea la treabă...
 
CUPRINS:
 
Inainte de prefaţă 
Prefaţă. ADRIAN ORDEAN - Compozitor  
Intro  
Mai norocos decât alţii   
Inceputurile  
Vocal Jazz Quartet   
STEREO   
Armata   
POIANA BRAŞOV  
CLUB MEDITERANEE  
RIFF    
ROŞU şi NEGRU   
Banii   
COMPACT   
CHITARA    
Sfinx    
STUDIO & P. A. (Power Amplifier System)  
CHESTII, TRESTII   
Festivaluri   
SCHIMBUL 3   
A. S. I. A    
AMADEUS    
Trupa ORDEAN  
PACT, trupa  
Adrian Ordean    

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0498 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.