Economia în vremea coronavirusului - Iancu Guda

Economia în vremea coronavirusului - Iancu Guda
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-722-400-9
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 360
Format: 14X20

DESCRIERE

Economia în vremea coronavirusului. Ghid de bune practici pentru antreprenori și politicile publice - Iancu Guda

 
Programe bugetare de criza fara precedent
 
Lupta împotriva COVID-19 are două fronturi: epidemiologie şi financiar. Bătălia epidemiologică constă în reducerea diseminării virusului SARS-COV-2 şi necesită mobilizarea şi realocarea de resurse pentru a susţine primul front de luptă, al salvării de vieţi omeneşti şi de susţinere a sistemelor medicale, care sunt suprasolicitate.
 
Provocarea este că logica luptei contra COVID-19 intră în coliziune cu logica desfăşurării activităţii economice, care înseamnă mişcarea factorilor de producţie (şi a forţei de muncă), specializare internă şi internaţională, lanţuri de producţie neîntrerupte.
 
Aşa încât criza sanitară se transformă într-una financiară din cauza creşterii riscului de insolvenţă a companiilor afectate financiar, a pierderii locurilor de muncă, a erodării puterii de cumpărare şi a creşterii deficitelor publice provocate de scăderea veniturilor fiscale (contribuţii, TVA, impozit pe profit etc.) şi de creşterea cheltuielilor sociale (ajutoare de şomaj).
 
Companiile insolvente nu îşi vor onora facturile către furnizori, firmele din urmă fiind afectate suplimentar. Odată deschisă, această spirală distructivă se va realimenta intern cu noi cicluri de eroziune a economiei.
 
De aceea guvernele nu au de ales: trebuie să mute deficitele viitoare în prezent, în speranţa că pot ajusta economia, împiedicând-o să intre în cercul vicios descris anterior. Pentru a opri căderea liberă a preţurilor activelor, guvernele şi băncile centrale au luat măsuri fără precedent.
 
Dacă în timpul crizei financiare din 2008 cifrele erau în sute de miliarde, acum sunt în trilioane. în UE se suspendă temporar aplicarea regulilor fiscale (eliminarea plafoanelor deficitelor fiscale), din dorinţa de a oferi guvernelor statelor-membre spaţiu de manevră. Suplimentar, Consiliul European alocă 1% din PIB-ul Uniunii Europene pentru combaterea efectelor infecţiei cu...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă  
Introducere      
 

Partea întâi: ULTIMUL DECENIU - Culegi ceea ce semeni
1.    Mediul de afaceri - 10 tehnici pentru creşterea imunităţii
2.    Politicile publice - 10 greşeli care ne complică prezentul şi viitorul   

 

Partea a doua: 2020 = COVID-19. Viitorul? ACUM. Alegerile de astăzi decid viitorul de mâine
3.    Politicile publice - 10 măsuri pentru o naţiune pregătită  
4.    Mediul de afaceri - 10 bune practici pentru a rezista crizei 

 

Partea a treia: URMĂTORUL DECENIU - Succesul este planificat şi muncit
5.    Mediul de afaceri - 10 soluţii pentru accelerarea dezvoltării
6.    Politicile publice - 10 priorităţi strategice pentru reconstrucţia economiei 

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0544 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.