Educatia timpurie. Probleme si solutii

Educatia timpurie. Probleme si solutii
-20%
Preț: 31,96 RON
39,95 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 375
Format: 16x23

DESCRIERE

Educatia timpurie. Probleme si solutii - Liliana Stan

 

Copilaria timpurie, intervalul de la nastere si pina la implinirea virstei de 6-7 ani, reprezinta cea mai importanta perioada din viata copiilor.

Acum dezvoltarea lor este foarte rapida, iar deficientele de invatare si cele psihocomportamentale pot fi mai usor depistate si remediate.

Plecind de la aceste premise, autorii prezinta principalele repere ale educatiei timpurii, mijloacele educative, provocarile actuale si posibile solutii, precum si aspecte legate de activitatea cadrelor didactice.

Solutiile propuse au drept scop o dezvoltare intelectuala si sociala armonioasa a copiilor, obtinerea unor performante scolare superioare, scaderea ratei esecului scolar si a abandonului.

Volumul pune la dispozitia studentilor de la facultatile de stiinte ale educatiei, psihologie sau asistenta sociala si practicienilor din aceste domenii rezultatele celor mai recente cercetari, precum si noi directii de analiza.

... 

... atunci când diferite traume sunt trăite simultan, se pot cumula numeroase efecte de complexitate deosebită. Studiile anterioare raportează existenţa unor evenimente care coapar frecvent la copii, precum abuzul fizic si expunerea la violenţă domestică, abuzul fizic si maltratarea psihologică sau abuzul sexual si cel fizic.

Mai mult decăt atât, efectele nefaste nu au doar un efect limitat, pe termen scurt, ci se pot manifesta penttu mulţi ani, chiar si la vârsta adultă (Gecrson si Rappaport. 2013).

De exemplu, neglijarea, abuzul fizic si abuzul sexual duc la dezvoltarea unui atasament nesigur sau anxios, fapt care creste riscul implicării intr-o relaţie maritală conflictualâ (Stith et al.. 2000).

A fi martorul violenţei parentale este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea unor relaţii adulte satisfăcătoare (Busch si Robertson. 2000).

Alte consecinţe ale traumelor din copilăria timpurie manifestate la vârsta adultă implică o stare generală de sănătate mentală precară, realizare profesională scăzută si ocuparea/valorificarea inadecvată, scăzută a forţei de muncă (Spies şi Seedat. 2014)


Factori de risc şi factori protectivi

In pofida efectelor dramatice, care nu pot fi neglijate, ale expunerii la traume in copilăria timpurie, este important de reţinut şi că unele dintre aceste efecte pot fi contracarate de prezenţa unor factori protectivi la nivel individual si social.

In acest subcapitol vom prezenta o scrie de factori de risc si de factori protectivi care pot avea un rol important in apariţia simptontelor posttraumatice.

Factorii pretmumatici cel mai frecvent studiaţi sunt de natură demografica (vârstă, gen, statut socioeconomic) sau din domeniul personalităţii copilului, in privinţa vârstei, rezultatele studiilor pe care le invocăm sunt contradictorii, in timp ce unele studii susţin că efectele traumelor timpurii (1-3 ani) sunt mai severe si durează mai mult (Thakar, Coffino si Lieberman, 2013), altele susţin faptul că riscurile sunt mai ridicate la copiii cu o vârstă mai mare (4-6 ani) decât la cei cu vârste mai fragede (Boelen si Spuij. 2013).

In privinţa diferenţelor dintre fete si băieţi referitoare la manifestările posttraumatice resimţite, studiile arată că fetele prezintă o probabilitate mai mare de a manifesta simptome internalízate precum tulburarea de stres posttraumatic, anxietatea, depresia (Boelen si Spuij. 2013).

 
In timp ce băieţii isi vor externaliza trăirile mai degrabă sub forma unor probleme comportamentale (Cârd et al.. 2008). Prin urmare, genul biologic nu este un factor de risc sau unul proiectiv, ci se asociază cu prezenţa unui profil diferit de simptome.
 
Emotivitatea, sărăcia, bolile mentale si divorţul părinţilor sunt alţi factori de risc pentru apariţia simptontelor clinice posttraumatice. In plus, expunerea anterioară la traume sporeşte riscul apariţiei manifestărilor clinice posttrau-matice (Nader. 2008)...
 
Din cuprins: 

Dezvoltarea comportamentelor de autonomie personala si sociala ale prescolarilor • Stima de sine si dezvoltarea ei la copil • Pregatirea copiilor pentru scoala • Jocul – activitatea serioasa a copilului • Parteneriatul cu familia in educatia timpurie • Recompensele si rolul lor in educatia timpurie • Stresul la copii • Consilierea curriculara pentru educatia timpurie • Digikidssau impactul tehnologiei asupra dezvoltarii copiilor • Dimensiunea de gen la virstele mici • Premise timpurii ale comportamentului vocational • Educatia timpurie in alternativa educationala Montessori • Gradinita Step by Step • Educatia muzicala timpurie in Scoala Yamaha
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0547 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.