Enigmele din muntii Buzaului. Dosarul Bozioru - Tara Luanei

Preț: 50,00 RON
Disponibilitate: stoc lichidat
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 380
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Enigmele din muntii Buzaului. Dosarul Bozioru - Tara Luanei - Emil Strainu

 
Comori, flăcări, „duhuri“ şi teleportări

Cum plastic remarca cineva, „munţii Buzăului s-au aflat în calea tuturor retragerilor“.
 
„Munţii şi pădurile, stâncăriile şi peşterile, toate locuri ideale pentru cine vrea să se ascundă, dar mai ales să ascundă ceva, adăpostirea pe aceste meleaguri a unor bande de tâlhari şi haiduci, existenţa în zonă a unei mulţimi de mănăstiri, schituri şi biserici foarte bogate reprezintă tot atâtea elemente capabile să menţină credinţa populară în existenţa unor comori fabuloase“.
 
Aşadar, nu întâmplător legendele despre comori sunt atât de bogate în tradiţia locală. S-a povestit şi se povesteşte despre ele, s-a săpat şi se sapă încă, s-au găsit comori în trecut - de exemplu la Agatonul Nou şi Fundătura - şi se mai găsesc şi în prezent: unele gropi proaspete stau mărturie unor căutări asidue.
 
Din motive lesne de înţeles nu vom detalia: unii au „idei şi fără ajutorul nostru. De la averile localnicilor mai înstăriţi din trecut şi cele ale veneticilor refugiaţi aici, până la tezaurele călugăreşti, prăzile haiducilor şi bogăţiile migratorilor, de toate se aminteşte.
 
Poate cel mai fabulos ca bogăţie este un tezaur al gotilor sau fragmente din el, presupuse a fi îngropate dispersat in zona Buzău-Vrancea. Preferăm să le spunem mai general, goţi. Că or fi ostrogoţi („ostro“ - strălucitor) sau vizigoţi („vizi“ - inţelept), nu putem fi siguri.
 
Vom semnala fără să insistăm un articol apărut în 2008, „Cetatea ascunsă a ostrogoţilor din munţii Vrancei“. Materialul se bazează pe mai multe surse, amestecând, cu sau fără voie, mai multe planuri.
 
Pe de-o parte comoara Movileştilor, căutată la Mănăstirea Vizantea, unde s-au făcut săpături intensive de scotocire, fără pretenţii arheologice:
 
„Aici a trăit un descendent al Movileştilor care, intr-un moment de destăinuire sinceră, a afirmat că ştie unde este ascunsă comoara familiei, fapt pentru care a fost interogat mai «neortodox» de multe ori, de Securitatea comunistă“.

Pe de altă parte, „din echipa coordonată de Ilie Ceauşescu au făcut parte radiestezişti, istorici, arheologi şi câteva zeci de soldaţi aleşi special pentru operaţiunea care s-a numit „Elementul GH“\ „Elementul GH“, operaţiune clasificată ca „secret de grad zero“, urmărea în 1987 recuperarea comorii ostrogoţilor...
 
 
DIN CUPRINS:
 
In drum spre Colţi
Impărţire teritorial-administrativâ    
Triunghiuri rupestre, coarde rupestre         
Tablou sinoptic al vestigiilor rupestre  
Un Athos, doua Athos-uri, (prea) multe Athos-uri   
Chilia lui Ambrozie   
(Ne)adevaruri tulburătoare şi ''locuinţe“ rupestre       
Divagaţii topografice   
O neînţelegere topografică          
Administrarea fondului forestier    
Inceputuri legendare            
Tribulaţiile unei legende inventate           
Pr. prof. dr loan G. Coman şi luanita cronică   
Lentila de chihlimbar a Luanei    
Cetatea Soarelui - de laTommaso Campanella la Rudan Vasile 
O metodă revoluţionară   
''Radiatorul“ de la Găvanele   
Peştera, ''naveta spaţială“ şi ţăcăneiile cosmice   
''Meteoritul“ de la Culmea Pietrei şi „Star-Wars“ de România 
''Pietrele lui Solomon“ - calendar dacic şi solar  
O poiană cu mulţi naşi    
Povestea unei cărţi sau cine râde la urmă    
Cunoaşterea apelor din zonă.   
Apă vie... Leac să-ţi fie!
 
......
...
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0217 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.