Epoca jihadului. Statul Islamic și marele război pentru Orientul Mijlociu

Epoca jihadului. Statul Islamic și marele război pentru Orientul Mijlociu
-20%
Preț: 36,00 RON
45,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-6524-2
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 496
Format: 13X20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Epoca jihadului. Statul Islamic și marele război pentru Orientul Mijlociu - Patrick Cockburn

 
3 mai 2009
In timpul războiului contra talibanilor din 2001, am stat într-un orăşel numit Jabal Saraj, chiar la nord de Kabul. Era foarte sărac şi extrem de murdar, dar se afla sub controlul strict al Alianţei Nordice antitalibane şi constituia un loc bun pentru a aştepta începutul ofensivei susţinute de Statele Unite.
 
Jabal Saraj este localizat la capătul sudic al văii Panjshir, un bastion principal al rezistenţei atât împotriva comuniştilor, cât şi a talibanilor. Oraşul fusese răvăşit de război. Podul principal fusese aruncat în aer şi înlocuit cu o structură temporară bizară, formată din maşini blindate ale talibanilor capturate, puse una lângă alta. Linia frontului cu talibanii se afla la vreo 32 km spre sud, tranşeele trecând prin satele bine irigate din Câmpia Shomali.
 
în perioada în care am stat acolo, locuitorii din Câmpiile Panjshir şi Shomali o duceau rău, chiar şi după standardele afgane. Ofensivele şi contraofensivele forţelor talibane şi antitalibane făcuseră imposibil să trăieşti şi să lucrezi. O mare parte din populaţie a plecat. Livezile şi câmpurile erau pline de mici mine antipersonal letale, iar sistemul de irigaţii fusese distrus. De partea talibană a frontului, care trecea pe lângă aeroportul Bagram, satele au fost sistematic bombardate sau incendiate şi 140. 000 de locuitori plecaseră în refugiu.
 
Opt ani mai târziu, locuitorii din Câmpia Shomali şi din Valea Panjshir se numără printre învingătorii, nu prea numeroşi, din conflictul afgan de la căderea talibanilor. După ce au trăit la un moment dat într-unul dintre cele mai periculoase locuri din ţară, pot spune acum despre oraşele şi satele lor că sunt foarte sigure. Victorioşi în război, ocupau o poziţie bună pentru a primi locuri de muncă şi contracte în epoca post-talibană. însă motivele pentru care lor le merge bine explică şi de ce atât de mulţi alţi afgani o duc rău.

Merg la nord de Kabul să vizitez locurile în care am stat în perioada războiului din 2001. în realitate, aceasta este singura direcţie în care pot călători, pentru că toate celelalte drumuri sunt periculoase. Am întrebat un membru al parlamentului afgan din Bamyan, de la nord-vest de capitală, dacă pot vizita această provincie în siguranţă. „Există două drumuri, dar unul este foarte periculos, pentru că e controlat de talibani”, mi-a răspuns precaut. „Celălalt drum e sigur, câtă vreme ai gărzi de corp înarmate.” Recent, pe acest al doilea drum, nişte bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme de poliţie au oprit două vehicule care transportau bani pentru o bancă locală şi au omorât şase şoferi şi paznici...
 
CUPRINS:
 
Introducere   
 
Partea I Preludiul afgan
 

Infrângerea talibanilor (Afganistan, 2001)

Partea a II-a Ocuparea Irakului

Irakul sub sancţiuni (Irak, 1990-2003)  
Schimbare de regim (Irak, 2003)   
Rezistenţa (Irak, 2004) 
Bombe şi buletine de vot (Irak, 2005)  
Război civil (Irak, 2006-2007)   
Retragerea (Irak, 2007-2010)    

 

Partea a III-a Inapoi în Afganistan

Reîntoarcerea talibanilor (Afganistan, 2009-2012)

Partea a IV-a Primăvara arabă
Extinderea misiunii (Libia, 2011)   
„Somalizarea” Libiei (Libia, 2012-2014)  
Yemenul prins la mijloc (Yemen, 2009-2015) 
Veninul sectar (Bahrain, 2011)   

Partea a V-a Siria: revoluţie şi contrarevoluţie
De la revoluţie la război sectar (Siria, 2011-2013)  
Catastrofa siriană (Siria, 2013-2014)  

Partea a VI-a Naşterea unui califat
Zece ani mai târziu (Irak, 2013)   
Irakul pe marginea prăpastiei (Irak, 2013-2014) 
Statul Islamic se extinde (Califatul, 2014)   
Statul Islamic rămâne (Califatul, 2014-2015) 
Viaţa în Califat (Califatul, 2015)   
Postfaţă. Opt războaie 

Mulţumiri 
Index

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dezvaluiri

Created in 0.0539 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.