Eroarea lui Broca
29,75 RON
35,00 RON (-15%)

Eroarea lui Broca

Eroarea lui Broca
-15%
ISBN: 978-606-400-618-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 232
Format: 13x20
Preț: 29,75 RON
35,00 RON (-15%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Eroarea lui Broca. Explorarea unui creier in stare de veghe - Hugues Duffau

 
Să operăm, doctore!
Din momentul în care am spus adevărul pacientului meu, sunt deja conectat cu el.
 
Trei luni au trecut de la prima consultaţie a Patriciei. Cum în cadrul primei analize radiologice tumoarea a apărut ca una cu grad scăzut, am putut lăsa să se scurgă puţin timp pentru a-i examina evoluţia. La cererea mea, Patricia a efectuat un al doilea examen RMN şi un bilanţ neuropsihologic, pentru a evalua volumul actual al gliomului şi eventualele tulburări cognitive care ar rezulta.
 
Sper că această pauză a fost o perioadă profitabilă pentru ca ea să-şi maturizeze reflecţia. A trebuit, presupun, să accepte anumite paradoxuri: prezenţa unei tumori şi absenţa simptomelor aparente, dacă nu a migrenelor repetitive, ca în cazul mamei sale, nelegate de tumoare.
 
Adevărul pe care pacienţii trebuie să-l accepte poate uneori să pară ciudat: da, se poate trăi cu o tumoare fără să ştim că o avem şi fără să o descoperim, vreme de câţiva ani. Şi da, se poate opera o tumoare în regiunea numită a lui Broca fără a provoca sechele pacientului.
 
Imi petrec timpul luptându-mă cu nişte fapte devenite evidenţe pe plan medical, dar care trezesc încă numeroase întrebări în rândul colegilor mei.
 
Aşezată in faţa biroului la care stau, Patricia are o postură dreaptă pe scaun. O simt hotărâtă, în ciuda unor clipe de nervozitate. Pare să-şi disimuleze anxietatea în spatele unei aiuri demne, care ar putea să pară afectată, dacă nu ar fi semnalul pozitiv al angajamentului ei, dorinţa de a se lupta cu boala şi de a o învinge. Acest elan, timid încă, pare să fie pregătit să crească. Aşa cum am convenit, fata a venit însoţită de părinţi şi de Vincent, prietenul ei.

Incă de la prima consultaţie, i-am oferit, practic, maximum de informaţii pe tema tumorii şi a necesităţii de a o opera, fidel strategiei mele, care constă în a explica realitatea faptelor, respectiv a discuta şi a reformula, chiar cu riscul ca uneori să deturnez puţin atenţia pacientului, sub un potop de elemente a căror amploare el nu o percepe imediat.
 
O dată trecută prima fază a decantării, convorbirea îşi dezvoltă firul şi declanşează în general întrebări din partea pacientului, care devine mai activ, iar această împrejurare îmi oferă ocazia de a livra noi informaţii: acelea simt adeseori mai bine înţelese şi apreciate ca atare...
 
CUPRINS:
 

Prolog

1.   Zona lui Broca: începutul luptei
2.   Un post  de observaţie unic  
3.   Patricia    
4.   Declicul in muzica    
5.    limitele imagisticii medicale  
6.    Revoluţia chirurgiei în stare de veghe  
7.    Intuiţia cu orice preţ   
8.    Adio, Broca!  
9.    Sa operăm, doctore!     
10.    Depăşirea de sine   
11.    Puterile nesfârşite ale creierului   
12.    Explorarea unui creier în stare de veghe  
13.    Omul, această mare fiinţă emoţională   
14.    Gândirea creativă       
15.    Viaţa în blocul operator       
16.    Crierul organizării umane     

Multumiri

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0756 sec