Esentialul in pediatrie, editia a 4-a - Carmen Ciofu, Eugen Ciofu

Esentialul in pediatrie, editia a 4-a - Carmen Ciofu, Eugen Ciofu
Preț: 185,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-162-169-2
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 627
Format: 22x30
Categoria: Pediatrie

DESCRIERE

Esentialul in pediatrie, editia a 4-a - Carmen Ciofu, Eugen Ciofu

 
... trecerea de la pubertate la adolescenţă era evaluată clasic, pe aprecierea vârstei osoase, a creşterii în greutate şi lungime, a modificărilor de dentiţîe.
Toţi aceşti parametri s-au dovedit a fi imprecişi. De aceea, s-a introdus pentru evaluare, ca fiind un criteriu mai exact, aprecierea maturizării sexuale, care se corelează bine şi cu dezvoltarea scheletică, a taliei şi a greutăţii.

Aprecierea maturităţii sexuale se bazează pe cronologia apariţiei caracterelor sexuale secundare, respectiv, aprecierea dezvoltării organelor genitale externe, apariţia pilozităţii pubiene, axilare, faciale pentru băieţi, iar pentru fete dezvoltarea sânilor şi pilozitatea pubiană.

Achiziţia secvenţială a acestor semne de pubertate a fost descrisă de Tanner în 5 stadii (Tabelul 1. 1), separat pentru organele genitale externe şi pentru apariţia pilozităţii pubiene pentru băieţi, a pilozităţii pubiene şi dezvoltarea sânilor pentru fete.

Odată cu dezvoltarea caracterelor sexuale secundare, copiiul trece printr-o perioadă de creştere accelerată în greutate şi înălţime, corespunzătoare intrării în acţiune a hormonilor sexuali. în procesul de creştere este implicat nu numai scheletul, ci şi muşchii, ţesutul adipos şi viscerele.
 
Se schimbă raportul trunchi-membre (datorită vitezei de creştere care diferă pentru cele două segmente), raportul umăr/şold (diferit pentru fete şi băieţi), tipul de dispoziţie a grăsimii şi silueta adolescentului începe să semene cu a unui tânăr de sex masculin sau feminin.
 
Perioada de viteză maximă a creşterii precede instalarea menstruaţiei la fete şi este contemporană cu dezvoltarea avansată a organelor genitale externe la băieţi. Viteza creşterii este de 5-10 cm/ an, pentru băieţi şi 6-9 cm/an pentru fete. Dezvoltarea maximă a musculaturii are loc la 14 luni de ia vârful de creştere accelerată...
 
CUPRINS:
 
Sumar
Prefaţă la ediţia a patra
Pagini din istoria pediatriei bucureştene
ABREVIERI
COPILUL SĂNĂTOS. CREŞTEREA Şl DEZVOLTAREA
NUTRIŢIE Şl ALIMENTAŢIE
RELAŢIA MAMĂ-COPIL
PEDIATRIE PREVENTIVĂ
EXAMENUL CLINIC ÎN PEDIATRIE
ELEMENTE DE GENETICĂ MEDICALĂ
BOLI CARENŢIALE ALE SUGARULUI Şl COPILULUI MIC
NEONATOLOGIE
PNEUMOLOGIE
CARDIOLOGIE
GASTROENTEROLOGIE
NEFROLOGIE - UROLOGIE
HEMATOLOGIE Şl ONCOLOGIE
REUMATOLOGIE
ELEMENTE DE NEUROLOGIE Şl PSIHIATRIE TOXICOLOGIE CLINICĂ
INDEX DE BOLI, SEMNE Şl SIMPTOME
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0534 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.