ESEUL 2018 - Literatura Romana Bacalaureat - pregatire individuala pentru proba scrisa

Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor: Liliana Paicu
Editura: Art
Anul publicării: 2017
Pagini: 434
Format: 17x24
Categoria: Bacalaureat
DESCRIERE
ESEUL 2018 - Literatura Romana Bacalaureat - pregatire individuala pentru proba scrisa - Liliana Paicu
I. Delimitări terminologice şi contextuale
Curentul literar - Simbolismul
Definiţie. Context istoric
Curent literar modernist apărut ca o reacţie împotriva poeziei retorice a romanticilor şi a impersonalităţii red a parnasienilor.
Jean Moreas publică, la 18 septembrie 1886, în suplimentul literar al ziarului Le Figaro, o scrisoare intitulată Le Symbolisme, devenită manifestul literar al noii mişcări şi în care propune numele curentului simbolist. Ulterior întemeiază împreună cu Gustave Kahn revista Le Symboliste. Numele propus de Moreas se va impune în faţa celeilalte denumiri a orientării moderniste, lansate de gruparea lui Paul Verlaine, „decadenţii", şi de revista Le Decadent (1886).
Trăsături/ principii estetice
Poezia simbolistă este exclusiv o poezie a sensibilităţii pure. Poetul simbolist nu este interesat nid de poezia naturii în sine, nici de poezia sodală, nici de poezia de idei.
Obiectul poeziei simboliste îl constituie stările sufleteşti nelămurite, confuze, care, neputând fi formulate clar, sunt transmise pe calea sugestiei.
Sugestia este folosită drept cale de exprimare a corespondenţelor/ a legăturilor ascunse dintre lucruri, prin cultivarea senzaţiilor coloristice, muzicale, olfactive, uneori în imagini complexe (sinestezii).
Mallarme: „A numi un obiect înseamnă a suprima trei sferturi din plăcerea pe care ţi-o dă un poem, plăcere care constă în bucuria de a ghici încetul cu încetul; să sugerezi, iată visul nostru."
Cultivarea simbolului are, de asemenea, o importanţă majoră în cadrul acestui curent. Utilizat în poezia anterioară (de pildă, la romantici) pentru a exprima, a lămuri, a materializa o idee sau un sentiment (simbolul explicit), la simbolişti, funcţia simbolului rămâne aceea de a sugera (simbol implicit).
Inclinaţia către stări sufleteşti nedefinite, predispoziţia pentru reverie, visare reprezintă alte trăsături ale poeziei simboliste...
Categorii
-Edituri
-Comandă specială
-Top
-Promoţii
-- 36,00 RON40,00 RON (-10%)
- 24,75 RON27,50 RON (-10%)
- 31,50 RON35,00 RON (-10%)
Promo
-Accesul clienţilor
-Promo
-Cărţi noi
-- 35,69 RON38,38 RON (-7,01%)
- 45,57 RON49,00 RON (-7%)
- 39,00 RON
Asistenţă online
-![]() |
Suntem deconectați |
REVIEW-URI