Etica - Benedict Spinoza

Preț: 43,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 223
Format: 13x20

DESCRIERE

Etica - Benedict Spinoza

 

... lucrarea "Etica" are ca obiect central investigarea naturii umane, a existenței, a eticii și a conceptului de Dumnezeu într-o manieră rațională și riguroasă. Principalele idei și concepte din această carte includ:

 

  1. Monismul: Spinoza susține o perspectivă monistă asupra realității, considerând că totul este parte a unei singure substanțe divine, pe care o numește "Deus sive Natura" (Dumnezeu sau Natura). El respinge dualismul și consideră că atât mintea cât și corpul fac parte din aceeași realitate fundamentală.

  2. Determinismul: Spinoza susține determinismul în lucrarea sa, argumentând că totul în univers se întâmplă în mod necesar în conformitate cu legile naturii. El respinge ideea liberului arbitru și susține că libertatea adevărată constă în înțelegerea necesității naturii.

  3. Etica geometrică: "Etica" lui Spinoza este structurată ca o demonstrație geometrică, similară cu lucrările matematice ale lui Euclid. Această structură este cunoscută sub numele de "geometrizarea eticii" și implică o prezentare sistematică și logică a argumentelor filosofice.

  4. Conatus: Un concept cheie în "Etica" este "conatus", care se referă la tendința naturală a fiecărui lucru de a-și menține existența și de a-și dezvolta potențialul. Acest concept joacă un rol central în etica lui Spinoza și în înțelegerea sa a vieții umane.

  5. Amor Dei Intellectualis (Iubirea intelectuală a lui Dumnezeu): Spinoza susține că cunoașterea și înțelegerea naturii și a lui Dumnezeu conduc la o iubire intelectuală a lui Dumnezeu, care aduce pace și beatitudine interioară.

"Etica" lui Spinoza este una dintre cele mai complexe și influente lucrări filosofice din istorie, și a avut un impact semnificativ asupra gândirii ulterioare în domenii precum filosofia, teologia, știința și etica. Aceasta reprezintă o explorare profundă și riguroasă a întrebărilor fundamentale despre existență, conștiință și morala umană și rămâne o sursă de studiu și reflecție filosofică importantă până în ziua de azi.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Filozofie universala

Created in 0.0193 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.