Europa. O istorie naturala - Tim Flannery

Europa. O istorie naturala - Tim Flannery
Preț: 49,90 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2020
Pagini: 352
Format: 14X20
Categoria: Stiinte sociale

DESCRIERE

Europa. O istorie naturala - Tim Flannery

 
... arhipelagul european de acum 100 de milioane de ani era poziţionat unde se află Europa astăzi - la est de Groenlanda, la vest de Asia şi centrat pe o regiune care se întindea între 30 şi 50 de grade latitudine nordică de Ecuator. Locul cel mai potrivit spre care să ne îndreptăm maşina timpului ar fi insula Bal (care face parte astăzi din regiunea baltică).
 
De departe cea mai mare şi mai veche insulă din Arhipelagul european, Bal trebuie să fi jucat un rol vital în dezvoltarea faunei şi a florei primare din Europa. Este însă frustrant că nici o fosilă din ultima parte a epocii dinozaurilor nu a fost găsită pe întreaga suprafaţă de uscat, aşa că tot ce ştim despre viaţa în insula Bal provine de la câteva rămăşiţe de plante şi de animale care au fost duse de ape în mare şi s-au păstrat în sedimentele vizibile acum în Suedia şi în sud-estul Rusiei. N-ar avea nici un rost să aterizăm cu maşina timpului într-un pustiu atât de înfricoşător.

Este important să precizăm, totuşi, că pustiurile înfricoşătoare sunt norma în paleontologie. Pentru a explica influenţa lor puternică, trebuie să apelez la Signor-Lipps - nu vreun italian vorbăreţ, ci doi profesori erudiţi. Philip Signor şi Jere Lipps şi-au unit forţele în 1982 ca să supună spre confirmare un principiu important în paleontologie: „întrucât registrul fosilelor organismelor nu este niciodată complet, nici primul, nici ultimul organism dintr-un taxon dat nu va fi înregistrat ca fosila''.
 
 Exact la fel cum anticii au tras vălul modestiei peste momentul critic din legenda Europei răpite de taur, ne informează Signor-Lipps, geologia a acoperit cu un văl momentul conceperii zoogeografice a Europei, lăsându-ne să ne setăm busola maşinii timpului între acum 86 de milioane şi acum 65 de milioane de ani, când o gamă de o diversitate uimitoare de depozite de fosile păstrează dovezi din copilăria viguroasă a Europei. Depozitele s-au format pe lanţul de insule Modac, la sud de Bal. Acum multă vreme, Modac a fost încorporat într-o regiune care cuprinde cam o duzină de ţări din estul Europei - din Macedonia la vest până în Ucraina la est...
 
CUPRINS:
 
Introducere    13
 
I.    ARHIPELAGUL TROPICAL 100-34 milioane de ani în urmă
Capitolul 1. Destinaţia Europa    21
Capitolul 2. Primul explorator al Haţegului    25
Capitolul 3. Dinozauri pitici, degeneraţi    34
Capitolul 4. Insulele de la răscrucea lumii    38
Capitolul 5. Origini şi europeni primitivi    42
Capitolul 6. Broasca-mamoş    47
Capitolul 7. Marea catastrofă    54
Capitolul 8. O lume postapocaliptică    58
Capitolul 9. Un nou răsărit, noi invazii    64
Capitolul 10. Messel - o fereastră spre trecut    71
Capitolul 11. Marele recif de corali al Europei    76
Capitolul 12. Poveşti din canalizarea pariziană    79
 
II.    DEVENIREA UNUI CONTINENT 34-2, 6 milioane de ani în urmă
Capitolul 13. La grande coupure (Marea ruptură)    89
Capitolul 14. Pisici, păsări şi olmi    96
Capitolul 15. Minunatul Miocen    101
 
...........
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0449 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.