Evaluarea Națională 2023 la finalul clasei a VI-a. Limbă și comunicare - Geanina Cotoi

Preț: 28,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor: Geanina Cotoi
ISBN: 978-973-47-3688-1
Editura: Paralela 45
Anul publicării: 2022
Pagini: 192
Format: 20x26
Categoria: Clasa a VI-a
DESCRIERE
Evaluarea Națională 2023 la finalul clasei a VI-a. Limbă și comunicare - Geanina Cotoi
În acest moment, transdisciplinaritatea se prefigurează ca o soluţie inspirată şi corectă de înţelegere a lumii, compatibilă cu noul model social impus de cunoaştere. Prin urmare, în procesul de învăţare, tratarea monodisciplinară a devenit anacronică şi neproductivă. Pe acest fond de conflict între mecanismele de învăţare tradiţionale, centrate pe acumularea de cunoştinţe, şi cele moderne, având ca finalitate formarea de competenţe, transdisciplinaritatea propune valorificarea exploziei informaţionale, asigurând fundamentele unei cunoaşteri profunde din perspectiva unei noi ştiinţe, denumite generic ştiinţa complexităţii.
Favorizat de acest context, profilul elevului modern s-a modificat esenţial, acesta având un tip de inteligenţă „digitală”, element de noutate în relaţia profesor-elev. Gestionarea defectuoasă a acestei realităţi poate declanşa conflicte soldate cu o criză a cunoaşterii care să marcheze negativ evoluţia elevului. Acest fenomen influenţează negativ, în primul rând, cunoaşterea de sine, apoi conştientizarea locului individului în configurarea societăţii contemporane şi, implicit, cunoaşterea, în general. Având acces la volumul uriaş de informaţii, copleşitor şi, deseori, descurajant, elevul se află într-o situaţie dilematică, ce îl poate deturna de la cunoaşterea temeinică, oferindu-i un surogat bazat pe superficialitate şi pe tratarea secvenţială a domeniilor. Şcoala, ca spaţiu al educaţiei, a trebuit să găsească soluţii. Aşadar, abordarea transdisciplinară a conţinuturilor învăţării şi evaluarea competenţelor dobândite, la intervale de timp relevante pentru traseul şcolar al elevului, sunt elemente care pot asigura o abordare complexă a cunoaşterii. Din această perspectivă, evaluarea nu mai fragmentează palierele cunoaşterii, ci le unifică, prin crearea unui model corect şi eficient al orizontului de cultură generală prin operaţionalizarea cunoştinţelor cu deschidere către aspectul pragmatic, utilitar.
Pentru satisfacerea nevoii de informare, accesarea internetului este pentru elevul modern o soluţie eficientă. Acesta are o gândire digitală, aparţinând categoriei „homo zappiens”, iar nevoile educaţionale specifice, modificate substanţial în raport cu vechiul profil, trebuie gestionate corect de şcoală. Raportul dintre educat şi macrosistem reglează evoluţia individuală, educaţia exercitându-şi astfel rolul integrator. Politicile educaţionale conduc la concluzia că fundamentarea deciziilor legislative este un exerciţiu de adaptare permanentă la schimbare, având rolul de asigurare a flexibilităţii educaţiei în raport cu ceea ce numim comandă socială. Educaţia mileniului III are sarcina de a configura spaţiul în care se va produce valorizarea elevului prin conectarea potenţialului individual la matricea pe care modelul social o agreează.
Componenta evaluativă a învăţării este decisivă pentru construirea parcursului didactic destinat înţelegerii şi, implicit, cunoaşterii dirijate. Înţelegerea valorii formative a cunoaşterii transdisciplinare reglează calitatea învăţării şi asigură procesului componenta pragmatică, esenţială în dobândirea competenţei şi în atingerea performanţei de comunicare lingvistică şi socioculturală a elevului. Componenta comunicaţională, dezvoltând conotaţiile asociate culturale şi sociale, trebuie privită ca un reflex al adaptării şcolii la noua paradigmă a cunoaşterii. Sub această comandă socială, transdisciplinaritatea asigură, în predare-învăţare-evaluare, conectarea educaţiei la noul tip de cunoaştere, marcată, evident, de o perspectivă modernă de abordare a complexităţii. Transdisciplinaritatea conduce nu doar la învăţarea conştientă şi coerentă, ci şi la o înţelegere corectă, profundă a fenomenelor, dezvoltând conceptul de interdependenţă a factorilor care generează şi susţin apetitul cognitiv al elevului.
Probele de evaluare transdisciplinară sprijină elevul să pătrundă sensurile oricărui tip de text şi să dovedească înţelegerea corectă a mesajului. Avantajul cunoaşterii complexe - căci la un astfel de tip de cunoaştere invită cartea - deschide o perspectivă corectă pentru ca fiecare elev să înţeleagă lumea privind-o din unghiuri multiple.
Categorii
-Edituri
-Comandă specială
-Top
-Promoţii
-- 107,10 RONPRP: 119,00 RON
- 98,91 RONPRP: 109,90 RON
- 39,48 RONPRP: 42,00 RON
REVIEW-URI