Familia Borgia. Crime, nepotism, corupție - Christopher Hibbert

Familia Borgia. Crime, nepotism, corupție - Christopher Hibbert
-8%
Preț: 40,39 RON
43,90 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067939866
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 320
Format: 13x20

DESCRIERE

Familia Borgia. Crime, nepotism, corupție - Christopher Hibbert

 
... in cea mai mare parte a secolului al XIV-lea, chiar și papalitatea abandonase Roma. În 1305, supărat de frământările și tulburările sângeroase din oraș, papa francez Clement al V-lea (1305–1314) își stabilise curtea la Avignon, în palatul întortocheat de pe malul stâng al Ronului, cunoscut ca Palatul Papilor. La Roma se făcuseră apeluri constante ca papalitatea să se întoarcă din exilul francez.
 
Cel mai recent, apelurile veniseră din partea unei femei în vârstă care putea fi văzută aproape zilnic în orașul care se năruia, stând lângă ușa Mănăstirii San Lorenzo și cerșind pomană pentru săraci.
 
Era Birgitta Gudmarsson, fiica unui judecător suedez bogat și văduva unui nobil suedez, cu care fusese măritată pe când avea 13 ani și căruia îi făcuse opt copii. Fondatoare a ordinului brigitinelor, părăsise Suedia după o viziune în care Hristos i-a apărut dinainte și i-a poruncit să plece imediat la Roma și să rămână acolo până la întoarcerea papei.
 
Umblând prin Roma, dintr-o biserică ruinată în alta, dintr-o casă dărăpănată în alta, pretindea că avusese și alte viziuni; și Iisus, și maica lui, Maria, spunea ea, îi vorbiseră și-i întăriseră credința în readucerea papei și în izbăvirea definitivă a orașului.
 
... la Avignon, papii rămâneau surzi la apelurile privind întoarcerea lor, nepăsători la rugămințile pe care cucernica Birgitta Gudmarsson le rostea atât de puternic și la scrisorile poetului Francesco Petrarca, ce descriau „grămada de gunoi a istoriei” care devenise Roma.
 
Această capitală imperială odată superbă era acum o ruină fără de legi, un oraș sfâșiat de violență, în care facțiunile beligerante mărșăluiau pe străzi cu pumnale și săbii, unde casele erau invadate și prădate de bande înarmate, pelerinii și călătorii – jefuiți, călugărițele – violate în mănăstirile lor, iar șiruri lungi de oameni care se automutilau intrau pe porți cu picioarele goale și glugi pe cap, pretinzând mâncare și găzduire, dar neoferind bani, biciuindu-și spinările goale și însângerate, intonând imnuri înspăimântătoare în fața bisericilor, izbucnind în plâns, gemând, sângerând dinaintea altarelor...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0603 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.