Farmacognozie. Produse vegetale cu substanțe bioactive - Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Cerasela Elena Gird

Farmacognozie. Produse vegetale cu substanțe bioactive - Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Cerasela Elena Gird
-22%
Preț: 78,00 RON
100,00 RON (-22%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7996-6
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 472
Format: 17x24

DESCRIERE

Farmacognozie. Produse vegetale cu substanțe bioactive - Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Cerasela Elena Gird

 
Produse vegetale care conţin derivaţi ai unor acizi fenilacrilici şi/sau depside
Practic, toate plantele conţin acizi fenolici, dar grupul celor care se utilizează în terapeutică din acest motiv este destul de restrâns. De asemenea, nu trebuie omis faptul că, alături de acizii fenolici, în toate plantele se găsesc şi componente fenolice cu structură mai complexă (de la lignină/lignane la flavonoide, cumarine, taninuri, până la antra-chinone), iar la prelucrarea prin extracţie, chiar şi printr-o simplă infuzare, se extrag o multitudine de substanţe, un aşa-numit fitocomp/ex.
 
Dintre substanţele care compun acest fîtocomplex, unele pot fi farmacologic active, altele favorizează sau reduc bio-disponibilitatea şi deci farmacocinetica, altele sunt inofensive şi, eventual, altele pot determina efecte adverse până la toxice.

în cadrul subcapitolului de faţă vor fi prezentate patru produse vegetale ale căror principii active fac parte din acest grup: Cynarae folium, Echinaceae radix, Echinaceae herba şi Orthosiphonis folium.

Cynarae folium
Produsul vegetal este reprezentat de frunzele recoltate de la specia Cynara scolymus L., din familia Asteraceae, cunoscută sub denumirea populară de anghinare.
Frunzele sunt bipenat-sectate, iar segmentele terminale prezintă spini; în general, sunt lungi de 50-75 cm şi late de 6-7 cm. Suprafaţa superioară este glabră, de culoare verde-închis, în schimb, suprafaţa inferioară este intens pubescentă (pâsloasă), de culoare verde-cenuşie. Gustul este caracteristic, amar, iar mirosul lipseşte.
Anghinarea este originară din Etiopia, de unde s-a extins în întregul bazin medite-raneean, cu preponderenţă în Egipt, Italia, Spania şi ulterior în ţările balcanice. In România se cultivă ca plantă medicinală îndeosebi în sudul ţării; deşi este o specie perenă, nu rezistă la temperaturile scăzute ale iernii de la noi, astfel încât în cultură specia se replantează în fiecare an.

Compoziţie chimică
Produsul vegetal Cynarae folium conţine trei grupe majore de compuşi bioactivi:
•    depside:
- didepside sau acizi clorogenici: acid clorogenic (acid 3-cafeoilchinic) (Ph. Eur. cere un minim de 0, 8%), acid criptoclorogenic (acid 1 -cafeoilchinic), acid neocloro-genic (acid 4-cafeoilchinic) şi acid izoclorogenic (acid 5-cafeoilchinic) (figura 42); tridepside: cinarină (acid 1, 3-dicafeoilchinic), prezentă în produsul vegetal proaspăt, fiind scindată la didepside prin uscare (figura 45);
•    flavonoide (derivaţi glicozidaţi ai luteolinei): cinarozidă (7-glucozida luteolinei), scolimozidă (7-rutinozida luteolinei) şi cinarotriozidă (7-rutinozida-4-glucozida luteolinei) (figura 45);
•    lactone sesviterpenice cu nucleu guaianolidic (principii amare): cinaropicrină (componenta majoră) (figura 45), dehidrocinaropicrină, cinarotriol;
•    componente minore: taninuri, triterpene, steroli, poliholozide (mucilagii, pectine) şi labenzimă...
 
DIN CUPRINS:
 
Abrevieri    
Prefaţă (Ursula Stănescu)  

Capitolul 1. Metabolism şi substanţe biogene (Ursula Stănescu, Monica Hăncianu)  
1. 1    Introducere  
1. 2    Anabolism/catabolism/amfibolism 
1. 3    Metabolism primar vs metabolism secundar    
1. 4 Acumularea mctaboliţilor secundari şi variabilitatea lor    
1. 4. 1 Acumularea metaboliţilor secundari cu rol de rezervă 
1. 4. 2.    Acumularea MS în organele plantei  
1. 4. 3.    Acumularea diferenţiată a unui MS în acelaşi organ    
1. 4. 4.    Acumularea MS la nivel celular    
1. 5 Modificări ale conţinutului în MS în cursul ontogenezei         
1. 6 Variaţii ale conţinutului în MS în cadrul modificărilor diurne   
1. 7 Variaţii ale MS datorate condiţiilor de mediu    
Bibliografie     

Capitolul 2. Metaboliţii vegetali şi rolul lor în terapeutică (Ursula Stănescu, Monica Hăncianu)
2. 1.    Metaboliţii de origine vegetală şi importanţa lor pentru terapeutică    
2. 2.    Metaboliţi vegetali vs substanţe de sinteză în terapeutica modernă   
2. 3.    Substanţe naturale de origine vegetală: de la principiu activ la substanţă medicamentoasă 
2. 4.    Metaboliţii vegetali şi alimentaţia   
2. 4. 1.    MS şi ţintele lor moleculare    
2. 4. 2.    Speciile reactive de oxigen şi metaboliţii vegetali 
2. 5.    Fitomedicament vs supliment alimentar  
Bibliografie 

Capitolul 3. Droguri care conţin principii active din metabolismul primar  
3. 1. Glucide (Cerasela Elena Gird, Ligia Elena Duţu, Maria Lidia Popescu)  
3. 1. 1.    Introducere 
3. 1. 2.    Structură cliimică/răspândire
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0472 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.