Forta caracterului si viata care dainuie - James Hillman

Forta caracterului si viata care dainuie - James Hillman
-10%
Preț: 35,10 RON
39,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786064006820
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 320
Format: 13X20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Forta caracterului si viata care dainuie - James Hillman

 
De la „dăinuire" la „plecare"
Toată lumea la bord!
Trecerea de la dăinuire la plecare ne schimbă atitudinea fundamentală din a nu ne da bătuţi în a lăsa lucrurile în voia lor. Este o schimbare majoră de paradigmă, o deplasare a arhetipurilor. Dăinuirea ne-a susţinut pentru că exprimă instinctul autoconservării, considerat „prima lege a naturii".
 
De parcă viaţa însăşi vrea să dăinuie şi vrea ca noi să durăm la nesfârşit. Sub dominaţia dăinuirii, avem senzaţia că plecarea ar fi o înfrângere. Inevitabilul a sosit; plecarea nu poate însemna decât un singur lucru: pieirea.

Dar ce piere? TU eşti în continuare aici, în continuare simţi şi gândeşti, luându-ţi micul dejun în plină curgere a zilelor tale, deloc pe moarte şi în niciun caz mort.

Ceea ce piere însă este hotărârea de a te agăţa de acele atitudini care aparţin dăinuirii şi care te-a ţinut în viaţă până acum. Odată dusă baza arhetipală a acestor atitudini, ne simţim Ipsiţi de sprijin, susceptibili la totul soiul de incursiuni nefamiliare, în declin.
 
Orice ciudăţenie din gândurile sau obişnuinţele noastre o atribuim pe loc îmbătrânirii şi apropierii morţii. Fosta noastră idee susţinătoare de „a rezista" avea ca scop să ţină moartea de cealaltă parte a zidului. Deci, dacă dăinuirea nu mai este paradigma arhetipală, înseamnă că i-am deschis uşa morţii.
 
De aceea e atât de greu să nesocotim sfatul pe care ni-l dau zilnic îndrumătorii aceia intemalizaţi, antrenorul de gimnastică aerobică şi octogenarul bulgar, pastor de capre: rămâneţi activi, urcaţi pieptiş, mâncaţi iaurt* ocupaţi-vă de treburile din casă, exersaţi-vă abilităţile motorii, faceţi sport, cultivaţi-vă noi pasiuni şi relaţii de prietenie, nu vă faceţi griji, râdeţi, gândiţi pozitiv. Străduiţi-vă mai mult, faceţi mai mult. Dăinuiţi!

Eu cred că este o larg răspândită neînţelegere grosolană a ceea ce se petrece. Tranziţia de la dăinuire la plecare este to primul rând una psihologică şi, pentru mine, înseamnă următorul lucru: nu noi suntem cei care plecăm, ci un ansamblu de atitudini şi interpretări în privinţa trupului şi a minţii, care şi-au depăşit durata de folosinţă — şi de vioiciune tinerească. Suntem forţaţi să le lăsăm în urmă.
 
Nu ne mai pot susţine, dar nu pentru că am fi noi bătrâni, ci pentru că ele s-au învechit. Nevoia de a ţine piept devine o rezistenţă regresivă, născută din frica de a muri, mai mult decât din cheful de a trăi Pentru că trupurile şi minţile noastre funcţionează to moduri pe care atitudinile noastre anterioare nu le pot pricepe, nu vedem decât disfuncţie, degradare şi moarte.
 
Ca urmare, spaima; ca urmare, ura faţă de ce se întâmplă to noi, cu noi, şi ura faţă de noi înşine, inimile noastre, sexul nostru, pielea noastră, oasele noastre şi sufletele noastre în schimbare...
 
CUPRINS:
 
Longevitatea      
Ultima dată             
Bătrân
De Ia „dăinuire" la „plecare" 
Repetiţie  
Atracţia gravitaţiei 
Trezirea peste noapte       
Agitaţia confuză             
Uscarea     
Memoria: pierdere pe termen scurt, câştig pe termen lung 
Nervozitatea sporită 
Despărţire         
Erotismul      
Anestezia
Neputinţa inimii                         
Intoarcerea    

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0501 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.