Gândul umbrei. Abordări feministe în filosofie - Mihaela Miroiu

Gândul umbrei. Abordări feministe în filosofie - Mihaela Miroiu
-20%
Preț: 24,00 RON
30,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8057-3
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 240
Format: 13x20

DESCRIERE

Gândul umbrei. Abordări feministe în filosofie - Mihaela Miroiu

 
Social versus natural
In cadrul feminismului contemporan, dihotomia dintre social şi natural este centrată pe problema relaţiei dintre gen şi sex. In filosofiile ne feministe o întâlnim în discuţiile cu privire la distincţiile dintre fapte şi valori, dintre natură şi cultură etc.
 
Felul în care s-a răspuns la problema construirii identităţii personale, acordându-se prevalenţă unuia dintre factori sau ambilor, a creat delimitări nete între orientările feministe. Astfel, orientările feministe ale primului val, de pildă (cele liberale, marxiste, existenţialiste), au acordat o prevalenţă aparte genului, felului în care identitatea se formează sub influenţa modelelor culturale.
 
Formula cea mai cunoscută în acest sens este a Simonei de Beauvoir: „Nu ne naştem, ci mai degrabă devenim femei”. Pentru aceşti feminişti existenţa unei „naturi umane” nu este în sine problematică, în schimb devine problematică existenţa unei „naturi femeieşti” sau a unei naturi „bărbăteşti”. „Eternul feminin” este o minciună tocmai pentru că biologia are un rol foarte scăzut în formarea individualităţii: rolul cu adevărat important revine culturii.

Simone de Beauvoir ([1949], 1975) operează cu distincţii de tipul „femelă” pentru sex, „feminin” pentru gen şi „femeie” pentru produsul acestor relaţii, în care „femininul” formează „femela” în direcţia devenirii ei ca „femeie”.

In limba română am putea face de asemenea distincţii nuanţate: femeiesc pentru sex, feminin pentru gen. In continuare voi folosi sistematic această distincţie. Ea atenuează din forţa peiorativă a substantivului „femelă” aşa cum apare în limbile engleză şi franceză, ca fiind legată direct şi strict...
 
CUPRINS:
 

Mulţumiri    9
Cuvânt-înainte    11
Introducere. Evoluţia şi problematica feminismului    17

Preambul    17
1.    Cât de normală e „normalitatea”?    19
2.    Primul şi al doilea val    24
3.    Provocări teoretice    38

Capitolul I. Esenţe şi privilegii    51
1.    Mezalianţă sau alianţă    51
2.    A/NON-A    57
3.    Dis-preţuita mater    69
4.    Des-truparea    75
5.    Des-centrarea    89

Capitolul II. Gen şi sex    108
1.    Măsura tuturor lucrurilor    108
2.    Social versus natural    118
3.    Natural versus social    137
4.    Dincolo de distincţia sex-gen    148

Capitolul III. Stăpânire, mediere, sacrificiu    162
1.    Stăpânirea    162
2.    Medierea    196
3.    Sacrificiul    213
Gânduri de final    221
Bibliografie    225
Indice de nume    237

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0568 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.