Gastarbeiter - Mihai Buzea

Gastarbeiter - Mihai Buzea
-20%
Preț: 40,00 RON
50,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 536
Format: 13x20
Categoria: Proza

DESCRIERE

Gastarbeiter - Mihai Buzea

 
... adică n-am nimic cu nimeni care-şi vede de treabă, că la şmecheri le mănânc pomana!
 
— Nu sunt moldovean, ţi-am zis.
 
— Lasă-l, mă, dacă nu vrea să recunoască. Te caţări?
 
— Hai să-i dăm drumul, zice Rack. Ai grijă la sol.
 
Frasinul era mare, să fi avut vreo 90 de ani, cu coroana
 
Inaltă, fără ramuri aproape de sol. Totuşi, Rack s-a căţărat foarte repede până spre vârf, folosindu-şi pintenii doar pe prima parte a trunchiului, după care nu s-a mai bazat deloc pe ei; a urcat până la ultima înfurcare a ultimei crăci, şi-a făcut asigurarea, apoi s-a lăsat spre baza coroanei şi-a cerut drujba cea mică, topperul, cum îi spuneau ei.
 
Mario i-a legat-o de coardă, el a tras-o-n sus, a pornit-o din câteva încercări şi-a-nceput să taie. Se mişca repede şi precis, iar de pe faţă îi dispăruse expresia scârbită, era doar concentrat. Ii plăcea ce făcea.
 
Pollardul nu-i o toaletare grea, dacă e vorba de un căţărător experimentat, care lucrează în natură: tai toată craca mică a copacului, iar craca mare o retezi scurt, la înfurcări, astfel încât să obţii o formă de „pumn strâns" la fiecare capăt de cracă. După o pollardare reuşită, copacul trebuie să arate ca un schelet sinistru, să-ţi sugereze ceva legat de Evul Mediu, să te sperie noaptea; abia atunci ştii c-ai făcut o treabă ca lumea şi că eşti un căţărător de elită.
 
Rack era un căţărător de elită. în plus, nu trebuia să aibă grijă la sol: Mario ţinea totul sub control. Mai exact, totul eram eu, iar controlul însemna să aibă grijă să nu mă bag ca vaca sub frasin, să-mi trântească Rack vreo cracă-n cap. îmi plăcea munca de arborist: Rack muncea, eu mă uitam la el, iar Mario la mine. Da, da, îmi ziceam, e o meserie frumoasă! Păi, se compară cu şerpăria din redacţie?!
 
Rack a oprit drujba şi mi-a făcut semn c-ar bea o bere, aşa că i-am făcut şi eu semn înapoi c-aş bea şi două: cu degetul mare îndreptat spre gură şi simulând „gâl-gâl“. Pe Mario l-a bufnit râsul:
 
— Vrea să pui benzină-n topper, că s-a terminat. Lasă, c-o să bei diseară bere.
 
Am dezlegat drujba cea mică de la capătul corzii, am desfăcut dopul de la bidon şi-am vrut să alimentez drujba, dar căpăcelul rezervorului nu se deşuruba cu niciun chip. Mă scremeam, mă chinuiam; nimic. Rack a-nceput să-l înjure pe Mario.
 
— Trebuie să ridici mai întâi clapeta asta, mi-a arătat Mario. Abia pe urmă poţi să deşurubezi căpăcelul.
 
Am reuşit în cele din urmă. Am vrut să alimentez.
 
— E mai bine să pui benzină în rezervor, nu ulei.
 
Avea dreptate. Bidonul avea două compartimente, benzină era într-unul, ulei, în celălalt. îl nimerisem pe celălalt. Am pus dopul la loc, am sucit bidonul, am vrut să torn benzină, bidonul era greu, îmi tremurau mâinile. Am vărsat mai mult pe lângă, am mânjit cu benzină tot mânerul. Când rezervorul s-a umplut, am înşurubat căpăcelul la loc şi am vrut să leg topperul de coardă.
 
— Verifică dac-ai strâns bine dopul, să nu curgă benzina din rezervor.
 
Am înclinat drujba cea mică. Benzina a curs în voie. Rack l-a înjurat iar pe Mario.
 
— Căpăcelul are nişte picioruşe, vezi? Astea trei. Ele trebuie să intre fix în adânciturile astelalte, pe urmă îl înşurubezi bine, laşi clapeta jos şi mai verifici o dată...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Moş
Luton 
Pollard
Diana
 
Yardul 
Aia mică 
Joia neagră 
Okocim 
 
Teo 
Clippers Quay 
Urgenţă de noapte 
Sâmbăta morţii mele 
 
Astă seară cinăm în familie 
Athonitul 
Urgenţă pe Avon 
Dragoste 
 
Weekend sabatic
A murder of crows 
Chambery 
Kalalau Trail
 
...............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

32,00 RON
40,00 RON (-20%)
32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Created in 0.0506 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.