Ghid complet impotriva diabetului - Richard K. Bernstein

Ghid complet impotriva diabetului - Richard K. Bernstein
-20%
Preț: 48,00 RON
60,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 456
Format: 16x23

DESCRIERE

Ghid complet impotriva diabetului - Richard K. Bernstein

 
Diagnosticat el însuşi cu diabet la o vîrstă fragedă, dr. Richard K. Bernstein propune un ghid accesibil şi detaliat al metodei sale revoluţionare de a menţine glicemia diabeticilor în limite normale, ajutîndu-i astfel să evite sau să elimine complicaţiile pe termen lung ale bolii.
 
Volumul include informaţii actualizate în legătură cu noi produse, tipuri de insulină, medicamente şi dispozitive în tratamentul diabetului...
 
Din carte:
 
Preocupări permanente pentru diabeticii care fac sport
 
Urmează o listă cu probleme de sănătate care trebuie avute în vedere constant de-a lungul unui program de exerciţii fizice. De asemenea, amânaţi astfel de exerciţii dacă sunteţi programat la analize pentru rinichi, sânge sau urină.
 
Operaţii chirurgicale recente. Dacă aţi fost supus unei intervenţii chirurgicale de curând, este bine să fiţi prudenţi sau să vă abţineţi până când primiţi permisiunea chirurgului dumneavoastră.
 
Modificări ale valorilor glicemiei. Chiar după ce glicemia este relativ bine controlată, bolile, deshidratarea şi chiar creşterile ocazionale ale glicemiei la peste 170 mg/dl sunt motive să vă abţineţi de la exerciţii fizice. La multe persoane, glicemia care depăşeşte 170 mg/dl creşte şi mai mult odată cu exerciţiile fizice din cauza producerii hormonilor de stres despre care am discutat.
 
Niveluri ale glicemiei sub valorile-ţintă. Dacă luaţi medicamente hipoglicemiante, nu faceţi sport dacă glicemia este sub nivelul-ţintă. Mai întâi aduceţi-o la nivelul-ţintă cu glucoză (vezi secţiunea următoare şi capitolul 20, „Cum să preveniţi şi să corectaţi hipoglicemia”).
 
Posibile răni ale piciorului. Dacă aveţi diabet de mai mulţi ani, sunteţi expus unui risc mai mare de a vă răni la picioare când faceţi sport. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive:
 
•    Circulaţia sângelui poate fi afectată. Nefiind suficient alimentată cu sânge, pielea se răneşte repede şi se vindecă încet. Probabil vă veţi răni şi mai mult la temperaturi scăzute.
 
•    Deteriorarea nervilor de la picioare, cauzată de o hiperglicemie cronică, conduce la neuropatie senzorială sau la capacitatea diminuată de a percepe durerea, presiunea, căldura, frigul ş. a. m. d. Astfel, băşici, arsuri, zgârieturi şi altele asemenea pot apărea şi persista fără durere.
 
•    Pielea tălpilor picioarelor se poate usca şi crăpa din cauza unei alte fonne de neuropatie care împiedică transpiraţia. Crăpăturile din călcâie se pot transforma în ulceraţii.
 
•    O a treia fonnă de neuropatie, numită neuropatie motorie, conduce la atrofierea anumitor muşchi ai piciorului. Dezechilibrul dintre muşchii mai puternici şi muşchii mai slabi generează o diformitate a piciorului, foarte comună la diabetici, care include degete în formă de ciocan, piciorul scobit şi protuberanţe pe talpa piciorului cauzate 
de proeminenţa capetelor lungilor oase inetatarsiene care ajung la degetele picioarelor.
 
Aceste capete metatarsiene sunt supuse unei presiuni ridicate în timpul anumitor exerciţii cu greutăţi. Pot conduce astfel la apariţia bătăturilor şi chiar la crăparea pielii sau la ulceraţii. Articulaţiile degetelor în fonnă de ciocan sunt supuse la presiunile căputelor pantofilor sau încălţămintei pentru sport. Pe pielea din aceste zone pot aşadar să apară băşici sau ulceraţii.
 
• O altă formă de neuropatie împiedică percepţia poziţiei articulaţiilor piciorului. Aceasta, la rându-i, poate cauza leziuni ortopedice (de exemplu, fracturi ale osului) în timpul alergării, joggingului sau săriturilor.
 
Toate aceste afecţiuni denotă că piciorul trebuie să fie bine protejat în timpul exer-ciţiilor fizice. Ar trebui să vă consultaţi medicul sau podologul înainte de a începe noi exerciţii fizice, întrucât ar putea fi necesare unele restricţii. Chiar înotul prelungit poate cauza deteriorarea pielii. Totodată, trebuie să cunoaşteţi regulile de îngrijire a piciorului (vezi Anexa D, „îngrijirea piciorului la diabetici”).
 
Dumneavoastră sau un membru al familiei trebuie să vă examinaţi picioarele zilnic pentru a depista orice schimbări, zgârieturi, puncte de presiune, pete roz, băşici etc. Asiguraţi-vă că vă controlaţi tălpile picioarelor, folosind o oglindă dacă este nevoie. Dacă observaţi orice schimbări, mergeţi imediat la medic.
 
Aduceţi toţi pantofii pe care îi purtaţi şi încălţămintea sport, pentru ca medicul să poată găsi cauza problemei. Minimul pe care vi-1 poate recomanda este să folosiţi branţuri flexibile ortopedice şi încălţăminte sport cu bombeuri late şi înalte. Nimeni (nici podologul) nu trebuie să încerce să extirpe bătăturile, întrucât aceasta este probabil cea mai obişnuită cauză a ulceraţiilor şi a amputării piciorului...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte (dr. Frank Vinicor)   
Prefaţă la ediţia recent revăzută şi adăugită   
Viaţa mea cu diabet: după 65 de ani şi mai departe  
Mulţumiri    

Inainte şi după: paisprezece pacienţi îşi împărtăşesc experienţele  

PARTEA I
ÎNAINTE SĂ ÎNCEPEŢI

1.    Diabetul: elemente de bază    
2.    Analize: criterii de referinţă ale afecţiunii şi profilul dumneavoastră de risc    
3.    Instrumentarul dumneavoastră diabetic: materialele de care veţi avea nevoie şi de unde să le obţineţi   
4.    Cum şi când să vă măsuraţi nivelul glicemiei   
5.    înregistrarea valorilor glicemiei: utilizarea fişei de date Glucograf III   
6.    Biologie bizară: fenomene specifice diabetului care pot afecta glicemia   
7.    Legile numerelor mici    
8.    Stabilirea unui plan de tratament: planurile fundamentale de tratament şi modul în care le structurăm  

PARTEA A II-A
TRATAMENTUL
9.    Grupele alimentare de bază: sau mare parte din ce vi s-a spus despre dietă este, probabil, greşit   
10.    Principii dietetice esenţiale pentru tratamentul tuturor diabeticilor    
11.    Elaborarea unui plan alimentar personalizat    
12.    Pierderea în greutate - dacă sunteţi supraponderal    
13.    Cum să vă reduceţi pofta de carbohidraţi sau supraalimentaţia: dacă sunteţi chinuit de pofte, acest capitol vă poate schimba viaţa   
14.    Rolul exerciţiilor fizice în creşterea sensibilităţii la insulină şi încetinirea procesului de îmbătrânire...
 
...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0692 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.