Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare in posttotalitarism

Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare in posttotalitarism
-20%
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 536
Format: 16x23
Categoria: Stiinte politice
Preț: 44,00 RON
55,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare in posttotalitarism (Dan Pavel)

 
... din altă perspectivă, întreţinerea Războiului Civil era răspunsul serviciilor secrete militare britanice la operaţiunile declanşate în Rusia de către serviciile secrete militare germane. Acestea din urmă - în scopul scoaterii din război a Rusiei şi al închiderii frontului de est - investiseră resurse financiare considerabile atît pentru aducerea la putere a bolşevicilor, cît şi pentru incitarea „naţiunilor” care doreau să se emancipeze de sub dominaţia ţaristă.
 
Se poate spune că Primul Război Mondial, dar mai ales izbucnirea revoluţiei bolşevice, pornirea Războiului Civil, înfiinţarea urgentă a Cekăi, implicarea serviciilor militare germane, britanice, franceze etc. reprezintă dovezi pentru argumentele privind rolul tot mai important al serviciilor secrete în istoria modernă.
 
Noile reguli ale războiului confirmau paradigmele clasice (de tip Sun Tzu, Iulius Cezar, Machiavelli), dar le încălcau nonşalant limitele, adăugind capitole absolut noi gîndirii strategice. Iar inovatorii au procedat prin raportare la provocările neaşteptate, nu în conformitate cu exigenţe de manual.
 
„Războiul clandestin” dintre serviciile de informaţii ale foştilor aliaţi s-a încheiat pe 31 august 1918, cînd Ceka a atacat ambasada britanică din Petrograd şi l-a ucis pe căpitanul Cromie, ataşatul naval. Era un răspuns la asasinarea şefului Cekăi din Petrograd, Moisei Uriţki, şi la tentativa de asasinare a lui Lenin, cu toate că serviciile secrete britanice nu fuseseră implicate.
 
Acel atac a marcat încetarea oficială a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, precum şi încheierea „războiului clandestin” dintre foştii aliaţi de conjunctură. în unnătoarele optsprezece luni, „cu intervenţia militară directă în Rusia şi sprijinul susţinut pentru forţele albgardiste în cadrul Războiului Civil rus, Marea Britanie şi Rusia Sovietică s-au aflat în mod deschis în război.
 
Ulterior, pentru o perioadă lungă şi cu intensitate variabilă de-a lungul a şapte decenii, perceperea ameninţării comunismului sovietic a marcat puternic atitudinile politicienilor britanici în general şi pe cea a comunităţii de intelligence în particular”.
 
De fapt, în 1918 s-a reluat vechiul conflict dintre Imperiul Britanic şi Imperiul Ţarist, cunoscut în istorie sub numele de „Marele Joc” (sau „Turnirul Umbrelor”). Formal, acesta a durat de la Pacea Ruso-Persană din 1813 pînă în 1907, cînd a avut loc Convenţia Anglo-Rusă.
 
Extinderea rapidă a Imperiului Ţarist în Asia Centrală, războaiele cu Imperiul Otoman pentru Crimeea, Caucaz, Peninsula Balcanică, miza accesului la trecătorile dinspre Marea Neagră către Marea Mediterană, apoi extinderea celui mai mare imperiu terestru din istorie către vestul Siberiei, Mongolia, Orientul îndepărtat au condus la multiplicarea conflictelor cu Imperiul Britanic, cel mai mare imperiu colonial (maritim şi terestru).
 
Britanicii şi-au dezvoltat şi extins serviciile secrete din necesitatea de a administra eficient un imperiu imens, întins la nivel global. Sovieticii au preluat toate activităţile Ohranei ţariste pe plan internaţional (inclusiv din Marea Britanie) şi le-au extins considerabil.
 
In mod realist, după cum au observat istoricii şi jurnaliştii contemporani, era imposibil ca Imperiul Britanic să nu intre în conflict cu orice altă putere (mare sau mijlocie) din lume; iar probabilitatea de a intra în conflict cu Imperiul Ţarist, care era în expansiune, era enormă.
 
De-a lungul istoriei sale seculare, Imperiul Britanic a invadat nouă din zece ţări ale lumii, după cum a arătat istoricul Stuart Laycock în lucrarea sa All the Countries We’ve Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To.
 
Lupta pentru supremaţie în hanatele/emiratele Asiei Centrale şi Persia a făcut din cele două imperii inamici geopolitici în multiple locuri. Interesul Imperiului Ţarist de a avea ieşire la mările calde, ameninţarea potenţială pentru India, „bijuteria coroanei” Imperiului Britanic, au condus la conflictele...
 
 
CUPRINS:
 
Argument 
 
Partea întîi
„Imperiul Răului” & exorcizarea
 
Problema teologico-politică a aducerii răului la putere 
Doborîrea răului în context geopolitic 
Reconstrucţia mitologică 
Criza legitimităţii şi crimele de stat 
 
Partea a doua
Gulag & Holocaust la Judecata de Apoi
 
Profeţii genocidului în două citate
Natura regimului precedent & natura răului anterior
Tribunalele crimelor împotriva umanităţii 
Cîţi oameni a omorît comunismul? Şi cine au fost criminalii? 
Un „Nurnberg” ratat 
 
Partea a treia
Totalitarianism as KNOW-HOW
 
Crime de stat şi revoluţie la export 
Crime la export
Războiul Rece pe „frontul intern” 
O altă perspectivă asupra „interacţiunii” Gulag-Holocaust 
Răul trece de la sine. Fals final

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0643 sec