Hipodrom - Nora Iuga

Hipodrom - Nora Iuga
-6%
Preț: 42,30 RON
45,00 RON (-6%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-46-8198-3
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 432
Format: 13x20

DESCRIERE

Hipodrom - Nora Iuga

 
... da, chiar, de unde sîntem noi atît de siguri ce e normal şi ce e anormal? Cînd nu noi am făcut lumea, am primit-o de-a gata! Şi de ce considerăm cantitatea singurul arbitru imparţial în stabilirea normalităţii, fiindcă sora ei vitregă, calitatea, nu ştie aritmetică? într-o colonie de leproşi sînt sigură că leproşii ar fi „normali, cum în cuşca maimuţelor e normal să te făleşti cu un impresionant posterior roşu ca sîngele, care nouă ni se pare o tumoră monstruoasă.
 
Dacă arbitrul pentru stabilirea normalităţii ar fi calitatea, probabil că Terra ar risca să se depopuleze. Aşa îmi trec mie gînduri trăsnite prin cap şi-mi scot încet jurnalul din scrinul vechi al familiei Zsischka, după ce elevele mele au adormit, şi-mi notez repede, la lumina felinarului din faţa ferestrei, cele cîteva „cugetări care mie mi se pare că mi le dictează Nietzsche sau Cioran, continuîndu-şi propriile gînduri...
 
Chiar, ăştia doi, cu care îmi place „să fac conversaţie cînd îmi trag plapuma peste cap, pentru mine fac parte din familia „anormalilor, ăia cu care mă înţeleg cel mai bine. Ii caut cu lumînarea sau am eu altceva care îi atrage.
 
Aşa mi s-a întîmplat cu George Călinescu, cu Henri Wald, cu Genu Gelber şi, nu ştiu de ce, cu băiatul ăsta, în care m-am recunoscut recent cu atracţie şi respingere... Cred că aţi ghicit la cine mă refer. La elevul de la Lazăr, acelaşi de la Astra sau de la Krantplatz. Localizaţi-l unde vreţi. Sigur, mă refer la Silviu.
 
Dar toţi venim pe lume să căutăm ceva... cred că m-am născut să caut nu ştiu ce esenţial, exclusiv al meu, pierdut nu ştiu cînd şi cum sau pur şi simplu uitat... Ce rămîne însă în gîndul meu cu intensitatea unui atribut de care nu mă pot dispensa este convingerea că numai apropierea de minoritarii neasemănători îmi înlesneşte găsirea pierdutului eu.

Mă tot învîrt în zona centrală a Hermannstadtului din Grosser Ring, trec pe sub Turnul Sfatului în Kleiner Ring, ajung la Podul Minciunilor, în Piaţa Huet. Parcă-s un cîine, mă las mînată de miros... Vreau să găsesc ospiciul unde, cu un an în urmă, a fost internat George Călinescu, cu diagnosticul „schizofrenie paranoidă“.
 
Coincidenţă ciudată, dacă avem în vedere că doar cu un an în urmă romanul Bietul loan ide, cu copertă verde, devenea dubios politic şi autorul lui, acuzat de vizibile simpatii legionare, aşadar nu pot să nu mă întreb: schizofrenie sau orientare politică reacţionară?...
 
CUPRINS:
 
start    
cursa  
potou   
epilog 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

14,05 RON
14,95 RON (-6,02%)
15,93 RON
16,95 RON (-6,02%)
18,80 RON
20,00 RON (-6%)
16,92 RON
18,00 RON (-6%)
Created in 0.0795 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.