Hrana cosmica. Abordarea taoista a sanatatii si longevitatii - Mantak Chia

Hrana cosmica. Abordarea taoista a sanatatii si longevitatii - Mantak Chia
Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 328
Format: 17x24

DESCRIERE

Hrana cosmică. Abordarea taoista a sanatatii si longevitatii - Mantak Chia

 
Surse de proteine pentru o viaţă lungă
 
De unde îţi iei proteinele dacă nu mănânci carne? De câte ori li s-a pus vegetarienilor această întrebare în istoria nutriţiei? De ce să nu întrebăm cum produce lapte o vacă şi cum ajunge la dimensiuni remarcabile cu o alimentaţie vegetală ori de unde îşi iau proteinele elefanţii, gorilele şi rinocerii?

Să ne gândim la domnul Elefant, care are fildeşi, dinţi şi oase uriaşe. Ori la boi, tauri sau cămile; de unde îşi iau proteinele cu care să-şi formeze muşchii puternici? Toate aceste animale sunt exclusiv vegetariene. Regnul vegetal este, în realitate, singura sursă nemijlocită, naturală a tuturor proteinelor de pe această planetă.
 
Niciun animal nu creează proteine altfel decât mâncând hrană proteică; niciunul nu poate sintetiza calciul sau alte elemente din corp; toate depind de regnul vegetal pentru materia brută pe care o vor restructura în propriul tip particular de conformaţie.
 
Nu există două tipuri de animale cu acelaşi tip general de proteine. însă toate fiinţele vegetariene îşi pot obţine aminoacizii esenţiali (elementele constitutive ale tuturor proteinelor) din proteinele vegetale, atât de abundent şi de larg răspândite în lumea plantelor.

Până şi prădătorii cu colţi şi gheare, ca felinele şi canidele, trebuie să-şi obţină in ultimă instanţă proteinele din plante, deşi le obţin la mâna a doua, mâncând animale vegetariene. Totuşi, plătesc preţul în boli parazitare şi alte probleme asociate cu consumul cărnii, la fel ca oamenii, dacă devin imitatori dietetici şi încearcă să mănânce ca tigrii sau ca şacalii.
 
Omul e cu adevărat regele animalelor, căci brutalitatea sa le intrece. Leonardo da Vinci spunea: „Trăim prin moartea altora. Suntem morminte. De tânăr m-am lepădat de folosinţa cărnii şi va veni o vreme când oamenii vor privi uciderea animalelor aşa cum privesc acum uciderea oamenilor”.
 
In loc să întrebăm de unde îşi iau proteinele vacile şi elefanţii, mai bine i-am întreba pe vegetarienii centenari din toată lumea în legătură cu sursele lor de proteine. în munţii din Rusia, în Turcia, India, nordul văii Hunza, Iran şi Polonia există oameni care trăiesc sănătoşi tun peste o sută de ani.
 
Dieta lor principală constă din: cereale integrale neprocesate, ca secara, grâul, ovăzul, meiul, hrişcă şi orezul; seminţe, fructe cu coajă lemnoasă, fructe crescute local, legume şi produse lactate fermentate neprocesate. în principiu, dieta lor are un conţinut bogat de carbohidraţi naturali complecşi, nu de proteine. Aportul lor aproximativ de proteine variază între 25 şi 40 de grame zilnic.
 
Aceşti centenari muncesc cât e ziua de lungă pe câmp şi nu simt niciodată oboseala aşa cum o ştim noi. Nu au deficit de proteine. Nu au habar de diete bogate în proteine sau de alte regimuri la modă. Trăiesc sănătoşi şi fericiţi şi nu sunt costelivi sau graşi, ci bine făcuţi, musculoşi, robuşti şi energici.
 
I-am observat personal pe aceşti oameni neobosiţi trăind cu un bol de orez, fasole şi legume zi de zi, folosind carnea mai mult ca pe un condiment în supe şi în felurile cu legume rumenite. Radiază pur şi simplu de frumuseţe şi seninătate. Au un fizic robust şi îşi menţin aceeaşi greutate corporală pe tot parcursul vieţii lor lungi şi sănătoase.

Acestea sunt fapte empirice (derivate din observaţie, fără a ne bizui pe teorie), nu opinii personale. Aceste tipare dietetice au fost încercate şi testate veacuri la rând. Nu trebuie decât să observi cum trăiesc şi mănâncă oamenii longevivi şi să mergi uşor pe urmele lor. Scepticii din Occident în ce priveşte nutriţia ar trebui să ia exemplu de la aceşti bătrâni înţelepţi şi sănătoşi.
 
Dietele, obiceiurile şi culturile lor existau cu mult înainte de a fi fost descoperită America şi cu mult înainte de publicarea cărţilor şi revistelor despre sănătate şi nutriţie. Trebuie să ne amintim că supermarketurile, alimentele...
 
CUPRINS:
 

Mulţumiri 
Punerea înpractică a hranei cosmice
Introducere 

1. Filosofia sănătăţii 
2. Yin şi yang în sănătate şi longevitate
3. Semne de sănătate şi de boală 
4. Putere nutriţională pentru o sănătate optimă
5. Sporirea forţei vitale
6. Cele cinci elemente ale vieţii 
7. Reechilibrează-ţi sănătatea 
8. Cum să te fereşti de junk-food şi de otrăvuri alimentare
9. Marele medic lăuntric
10. Mesele vindecătoare de la Grădina Tao
11. Armonizează-ţi viaţa cu Tao

Bibliografie  
Despre autori 
Sistemul şi centrul de instruire Tao Universal 
Index 

 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0762 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.